Искат свобода за пленени в Нагорни Карабах азери

Искат свобода за пленени в Нагорни Карабах азери | StandartNews.com

В Азербайджан започна обществена кампания за освобождаването на заложниците Дилгам Аскеров и Шахбаз Гулиев, съобщиха местните медии. Двамата бяха взети в плен при акция на арменския спецназ в окупирания Келбаджарски район в Нагорни Карабах на 11 юли 2014 г., когато беше убит придружаващият ги Хасан Хасанов. Тримата искали да посетят родните си места и гробовете на своите предци.
След това в окупирания Нагорни Карабах срещу Аскеров и Гулиев беше заведено дело. С решение на съд, който не е признат от азербайджанското правителство, Аскеров беше осъден на доживотен затвор, а Гулиев – на 22 години.
На 23 ноември 2016 г. в Баку е създаден Комитет по защитата на правата на двамата заложници,
който потърси съдействие за тяхното освобождаване от президента на Азербайджан Илхам Алиев, върховния комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал-Хусейн и посланика на Русия в Азербайджан Владимир Дорокин.
Въпреки че на Аскеров е предложено помилване срещу признаване на вина, той отказва. Неговата съпруга Фируза, синът му Кюрдоглу и съпругата на Гулиев Албина Веселова, също се обърнаха към президента на Русия Владимир Путин и Извънредния и пълномощен посланик на Русия в Азербайджан Владимир Дорокин.
"Международният комитет на Червения кръст смята, че наказанието на азербайджанците, намиращи се в арменския плен, наложено от фалшивия "съд", противоречи на международното право", коментира Елмира Сулейманова, омбудсман на Азербайджан.
На 30 януари 2017 г. националният герой на Украйна и депутат Надежда Савченко разпространи изявление за подкрепа на Аскеров и Гулиев.
През септември миналата година Кюрдоглу Аскеров участва в ежегодната среща на високо равнище на ОССЕ във Варшава във връзка с правата на човека. Въпросът с двамата заложници беше представен на европейските дипломати, които обещаха съдействие, но досега не са постигнати никакви резултати.
"От месеци не мога да получа писма от баща ми. Неговото здраве сериозно ме притеснява", заяви синът на Аскеров. И напомни, че в навечерието на незаконния съдебен процес арменците счупиха крака на баща му. "В продължение на месеци липсата на писма обясняват с това, че баща ми сам не пише писма или не иска да изпрати видеоклип. Но знам, че ситуацията е различна. Казват, че кракът му вече е наред, приема лекарство за сърцето си. За съжаление, ние живеем само с надеждите на отговорите, които получаваме", каза още Кюрдоглу.
Европейският съд по правата на човека вече започна да комуникира със съпругите на двамата заложници, които водят дело срещу Армения.
Министерството на външните работи на Република Азербайджан неотдавна призова международната общност, особено страните-съпредседатели на Минската група на ОССЕ, съответните международни организации и неправителствени организации да окажат сериозно влияние върху Армения за освобождаването на Аскеров и Гулиев.
Азербайджанската страна очаква, че международната общност няма да остане безразлична към тяхната съдба и предприема кампания за пускането им на свобода. Всички, които искат да помогнат на Аскеров и Гулиев да се завърнат при семействата си , могат да споделят хештаговете #freedilgam и #freeshahbaz чрез профилите във Facebook, Twitter и Instagram.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай