Искат от бедните $1 трлн. след 2020 г.

Искат от бедните $1 трлн. след 2020 г. | StandartNews.com

48-те най-бедни страни в света ще трябва да съберат 1 трлн. долара между 2020 г. и 2030 г., за да изпълнят поставените цели за борба срещу промените в климата, които се очаква да бъдат приети на климатичната конференция в Париж. Това твърди доклад на базирания в Лондон Международен институт за околна среда и развитие. Мерките, които ще бъдат договорени на конференцията, засягат периода 2020-2030 г.

По изчисление на специалистите 48-те най-бедни държави ще имат нужда от близо 100 милиарда долара годишно, за да ги изпълнят. Тази сума включва 53,8 млрд. за намаляване на вредните емисии и 39,9 млрд. за преодоляване на последствията от екстремните прояви на времето.

Гражданите в най-слабо развитите страни, сред които Етиопия, Замбия, Йемен, са сред най-потърпевшите от природни бедствия. В същото време тази част от света произвежда съвсем малко вредни емисии, посочва докладът. Те обаче трябва да поемат ангажименти за ограничаването на глобалното затопляне и да предприемат необходимите мерки, заедно с всички останали. Мерките включват преминаване към възобновяеми енергийни източници или изграждане на екологичен градски транспорт. Според експертите най-бедните страни не могат да изпълнят тези цели без международно финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай