Хакери тровят Иран с AC/DC

Рок гърми в лаборатории посред нощ, системи угасват

Хакери тровят Иран с AC/DC | StandartNews.com

Техеран. Иранската ядрена програма бе атакувана от хакери отново, като този път киберпрестъпниците проявиха и чувство за хумор, съобщи ДПА. Освен с повреди по системите на програмата, хакерите решили да тормозят иранските учени и със западна рок музика, и по-точно парче на AC/DC.

За атаката се споменава в писмо на ирански ядрен учен до компанията за интернет сигурност F-secure. В него се посочва, че хакерите са успели да влязат в компютърните мрежи на иранската ядрена програма и са успели да изключат някои процеси. Заедно с това те пуснали песента на AC/DC „Тъндърстрък” да звучи в лабораториите.

„Пиша ви, за да ви информирам, че нашата ядрена програма отново бе атакувана от червей и е спряна системата за автоматизация в Натанц и друго съоръжение – Фордо, близо до Кум”, оплаква се ирански ядрен учен в имейла. „Според нашите киберексперти е използван хакерският инструмент Metasploit.

Хакерите са влезли в нашата вътрешна мрежа, атакувана е мрежата за автоматизация и хардуерът, произведен от Siemens. Не знам много за тези проблеми, аз съм учен, а не компютърен експерт”, жалва се иранецът. „Беше пусната и някаква музика произволно на няколко компютъра, посред нощ и усилена максимално. Мисля, че беше „Тъндърстрък” на AC/DC”, добавя още авторът на писмото. Това не е първата хакерска атака срещу иранската ядрена програма. Вирусът Stuxnet, пуснат през 2010 г., вече е заразил 60 % от компютрите в Иран. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай