Германия и Франция договарят рестарт за ЕС

Германия и Франция договарят рестарт за ЕС | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер изтъкнаха днес спешната необходимост Европа да бъде "изградена наново", веднага щом в Берлин встъпи в длъжност ново правителство, предаде Франс прес.

"Ние споделяме дълбокото убеждение, че преустройството е необходимо и спешно, и че следващата година ще е определяща в това отношение", заяви Макрон след среща между двамата в Елисейския дворец по случай честванията на годишнината от края на Първата световна война.

"Наша обща отговорност е след съставянето на коалиционно правителство да работим за това. Разчитам да извършим тази работа с канцлера Меркел", подчерта френският президент. "Всички партньори в коалицията, която е на път да бъде създадена, потвърдиха по време на предизборната кампания движещата роля на френско-германския екип за осъществяването на нов европейски проект", отбеляза Макрон и изрази надежда, че контурите на този проект ще бъдат очертани в идните месеци.

Германският президент приветства смелата реч на Макрон на 26 септември в Сорбоната, в която той изложи насоки за реформиране на Европа, "в момент на силен скептицизъм". "Сигурен съм, че ентусиазмът на речта в Сорбоната ще увлече и бъдещото германско правителство", заяви Щайнмайер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай