ЕС вади от санкциите на САЩ енергопроекти с руско участие

ЕС вади от санкциите на САЩ енергопроекти с руско участие | StandartNews.com

Благодарение на усилията на Евросъюза от санкциите на САЩ са извадени някои енергопроекти с участие на Русия, заяви пред радио Sputnik постоянният руски представител в ЕС Владимир Чижов.

В началото на август американският президент Доналд Тръмп подписа законопроект за новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР. Германският външен министър Зигмар Габриел окачестви новите санкции като незаконни и отбеляза, че с тяхна помощ Вашингтон иска да разчисти място за американските енергоресурси.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел ще защитава икономическите интереси на ЕС. „За европейците коментарите на Белия дом не даваха еднозначна картина (за санкциите – ред.) Тоест те смятат, че в самия закон има луфт. И този луфт в Евросъюза са склонни да възприемат като резултат от собствените им усилия по времето, когато законът минаваше през Конгреса", поясни високопоставения руски дипломат.

Той се съгласи, че в сравнение с първоначалния вариант на законопроекта Евросъзът „е успял да попритъпи някои ръбове и да пооправи някои цифри". „Мога да посоча два примера, които най-много се набиват на очи. Една от клаузите е от най-чувствителните, включително за Русия – тя е за газопроводите.

В първоначалния вариант бе отбелязано, че президентът е „длъжен" да предприеме съответните стъпки. От ЕС твърдят, че благодарение именно на тяхната възпитателна работа с американците глаголът "shall", който в дадения контекст се чете като „длъжен", е сменен с глагола "may", тоест "може", разясни Владимир Чижов.

Освен това по думите му в крайния вариант летвата за допустимото руско участие в международните енергийни проекти бе вдигната от 10 до 33 процента. Това извади част от споразуменията извън пределите на закона. „Но това не се отнася, разбира се, за „Северния поток-2" и други наши потенциално големи замисли", добави руският представител.

Той подчерта, че на ЕС няма да му е толкова лесно да изработи единна позиция към санкциите заради кардинално различните позиции. „Има държави, откъдето звучат твърде резки заявления, например от Берлин, от Париж, а това все пак са водещите страни от Евросъюза. И там, и там този закон бе обявен за противоречащ на международното право. Но имаше и реакция на Варшава, на прибалтийските столици, където от радост всички изгубиха ума и дума от аплодисменти", каза той.

Според Чижов ЕС няма да въвежда санкции срещу САЩ, въпреки загубите на европейския бизнес. По-скоро той ще мине към спазаряване на някакви изключения или договорености за неизползването на някои инструменти от закона, предположи Владимир Чижов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай