ЕС не дава данните на европейците на САЩ

ЕС не дава данните на европейците на САЩ | StandartNews.com

 

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидно споразумението за трансфера на лични данни по интернет от ЕС към САЩ, известно като "Safe Harbour" ("Сигурен пристан"). Това ще принуди компании като "Амазон" и "Фейсбук" да предприемат промени в своя бизнес, за да избегнат нарушение на закона. Освен това всяка от 28-те държави сама ще решава дали информацията за гражданите й може да бъде пращана в страни извън съюза. Правният режим, наречен "сфера на сигурност", е създаден от американските власти за техните фирми, прехвърлящи данни от Европа. През 2000 г. ЕК заяви, че САЩ осигуряват адекватно равнище на защита на личните данни, прехвърляни по интернет.

Правният режим позволи на бизнеса да предава лични данни на европейски граждани в САЩ. От въвеждането му преди 15 години той се ползва от 4400 компании в Европа и САЩ, включително интернет гиганти като Фейсбук, Гугъл и Амазон. Според Съда на ЕС обаче не е обезпечена защита на личните данни на ползвателите на американски компании. Съдът постанови да се проведе по-нататъшно разследване, в резултат на което може въобще да се забрани предаването на информация от Европа на сървъри в САЩ, тъй като Фейсбук не обезпечава защита на личните данни на жителите на ЕС.

Решението на базирания в Люксембург съд може да усложни работата не само на социалните мрежи, но и на множество компании, които имат бизнес отвъд Атлантика. Решението бе произнесено по казус, засягащ Фейсбук. Искът срещу социалната мрежа бе подаден от австрийския студент Макс Шремс, след като Едуард Сноудън обяви, че американските служби масово следят граждани чрез глобалната мрежа. Студентът поиска Фейсбук да не предава неговите лични данни на сървър в САЩ, тъй като мрежата не може да гарантира защитата на тази информация.

Сноудън: Със смартфоните
следят британците

Британските спецслужби следят гражданите на Великобритания чрез смартфоните им, разкри бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън. Той твърди, че службите могат да проникват в смартфоните без знанието на техните собственици и да използват устройствата като средства за следене. Пред Би Би Си Сноудън поясни, че службите могат да получат достъп до даден телефон, като изпратят до него кодирано съобщение, което дава възможност за подслушване и снимане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай