21:15 ч.

06.03.18

2 мин.

0

1

0

ЕС и САЩ пред търговска война

от редактор |

ЕС и САЩ пред търговска война

Европа може да обложи дънките "Ливайс" и уискито "Бърбън" с 25 % мито


Европейският съюз възнамерява да отговори с ответен удар, налагайки мита върху американски стоки за 2,8 млрд. евро, вариращи от тениски и уиски до мотори и стълби, ако американският президент Доналд Тръмп продължи с плана си да наложи мито от 25% върху чуждестранната стомана, съобщи "Блумбърг".


ЕС възнамерява да въведе ответните мита върху редица потребителски, земеделски и стоманени продукти, внасяни от САЩ, сочи списък, изготвен от Еврокомисията и получен от агенция "Блумберг". Комисията е обсъдила мерките с представители на правителствата от съюза на среща в понеделник вече в Брюксел. Наказателният списък на ЕС е насочен към внос от САЩ на тениски, дънки, други потребителски стоки, мотори и яхти на стойност 1 млрд. евро, на портокалови сокове, бърбън уиски, царевица и други земеделски продукти за общо 951 млн. евро и стоманени и други индустриални стоки на стойност 854 млн. евро. Заканата на Тръмп да ограничи вноса в САЩ на чуждестранна стомана предизвика съпротива в Републиканска партия и се основава на твърдение за защита на националната сигурност, което ЕС отхвърля. Заплахата на Белия дом рискува да предизвика ответни мерки в цял свят и наплив от жалби към Световната търговска организация, която никога не е отсъждала по спор за търговски ограничения, оправдани със съображения за защита на националната сигурност.


Европа показва нарастващите си опасения заради протекционистката позиция на Тръмп по отношение на международната търговия. Американските стоки, които ЕС възнамерява да подложи на мито от 25%, са политическо послание към Вашингтон за потенциалните местни икономически разходи, в случай че президентът изпълни заканата си.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и екипът му трябва да обсъдят на среща в Брюксел днес предложението от мерки на среща в сряда. Комисията освен това подготвя оплакване пред Световната търговска организация и въвеждането на „защитни" мерки, за да не се позволи на доставки на стомана от други части на света към САЩ да бъдат насочени към европейския пазар и да го наводнят.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:10 · 08.03.2018
С другар нато Амeрика враг нe ти e нужeн
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент