ЕС готов да се откаже от санкциите срещу Русия

ЕС готов да се откаже от санкциите срещу Русия  | StandartNews.com

ОССЕ следи спазването на споразумението за спиране на огъня

Москва. Новите санкции от ЕС срещу Русия формално влизат в сила от днес. Те бяха одобрени от представителите на 28-те в Брюксел. Ограниченията обаче няма да влязат в сила заради договореното в Украйна примирие.

Предвидените санкции ограничават допълнително достъпа на руски компании до капиталовите пазари и засягат важни технологии за добив на петрол и газ.

"Забелязахме, че Русия винаги се съгласява трудно на сериозни преговори. Прекратяването на огъня е важна стъпка, но е само една стъпка", каза президентът на ЕС Херман ван Ромпой пред белгийската фламандскоезична обществена телевизия Ве Ер Те.

Президентът на ЕС припомни, че в понеделник държавните ръководители на страните-членки ще утвърдят официално поредния кръг санкции срещу Русия. "Готови сме, ако прекратяването на огъня е трайно, и/или започнат мирни преговори, да се откажем от тези (наказателни мерки)", каза той.

След стрелбата в неделя Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, е започна активно да разполага свои представители в източната част на Украйна, за да съдейства за спазването на споразумението за спиране на огъня между проправителствените сили и бунтовниците. В същото време ОССЕ поиска от членовете си спешно съдействие за подкрепа на процеса чрез изпращане на наблюдатели и друга помощ.

Днес се очаква да започне размяна на пленници между воюващите страни. В плен на бунтовниците в т.нар. "Донецка народна република" са хиляди военни от проправителствените сили.

В същото време руският премиер Дмитрий Медведев заяви в интервю за "Ведомости", че ако има нов кръг от санкции в енергетиката или финансите, това би могло да провокира ответни подобни мерки.

Русия би могла да затвори въздушното си пространство, а това ще се отрази много тежко на някои авиокомпании, предупреди той.

По думите му това е лоша възможност. Искаме нашите партньори да разберат, че санкциите не помагат за мира в Украйна. Повечето политици го разбират.

Украинският премиер Арсений Яценюк обаче не иска санкциите да отпаднат веднага след примирието. Той предупреди, че много бързо ще бъдат забравени Крим и руската агресия.

Междувременно американският вестник The Wall Street Journal пише, че при разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат ударени три руски нефтени компании, пет банки, три предприятия от отбранителната промишленост и девет компании, произвеждащи продукция с двойно предназначение, съобщава ИТАР-ТАСС.

Изданието отбелязва, че нефтените компании „Газпром-нефт", „Транснефт" и „Роснефт" няма да имат достъп за получаване на кредити в срок в рамките на 30 дни.

Също така ще бъдат наложени ограничения на пет финансови учреждения под държавен контрол, включително Сбербанк и ВТБ. Към момента е забранено на тези банки да получават кредити от ЕС в срок от 90 дни.

Европейски капитал ще бъде ограничен също за ОПК "Оборонпром", "Объединенной авиастроительной корпорации" и "Уралвагонзавода".

В допълнение ЕС ще забрани продажба на европейски технологии с двойно предназначение на девет руски компании, които произвеждат продукция за Въоръжените сили на Русия - концернът "Сириус", асоциацията "Станкоинструмент" и концернът "Калашников".

Властите в ЕС също планират да прекратят сключването на нови договори в сферата на добива на нефт, усвояване на арктическия шелф и разработка на шистовки находища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай