Ердоган предлага на Русия съвместно производство на ракетни системи

Ердоган предлага на Русия съвместно производство на ракетни системи | StandartNews.com

Турция е предложила на Русия съвместно производство на антибалистични ракетни системи С-500, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, затвърждавайки намеренията на Турция да се сдобие с руски системи въпреки възраженията на САЩ, информира "Хюриет дейли нюз".

"Освен това (освен системите С-400) направих предложение на Русия за съвместно производство на С-500", заяви президентът в излъчено по телевизията интервю.

Комплексите С-500 все още се разработват и се очаква да бъдат дислоцирани към 2020 г. като добавка към вече съществуващите С-400, но с по-голям обсег на действие, отбелязва изданието. Турция ще получи първите комплекси С-400 към юли 2019 г.

В отговор на възраженията на някои страни срещу придобиването от Турция на системи С-400, Ердоган напомни, че и Гърция, друга членка на НАТО, има по-ранна версия на руските ракетни системи - С-300 - на своя територия.

"Гърция има С-300. На тях не казвате нищо, макар че имат С-300. Такива системи са разположени също в Сирия, извън НАТО, а вие не казвате нищо. Но когато става въпрос за Турция, е трудно да се разбере", заяви Ердоган.
"Освен това ние ще започнем съвместно производство (с Русия) на втория и третия етап (на С-400)", каза още президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай