Ердоган поискал от Меркел пълно разследване на неонацистки убийства

Ердоган поискал от Меркел пълно разследване на неонацистки убийства | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е поискал от германския канцлер Ангела Меркел задълбочено разследване на националсоциалистическа нелегална група, добавяйки, че присъдата тази седмица в съдебния процес срещу неонацистката терористична група "не е удовлетворяваща", предаде Ройтерс.

Нелегалната група на Беате Чепе, Уве Мундлос, Уве Бьонхарт е извършила серия убийства и нападения с расистки мотиви от 2000 до 2007 г. Повечето от десетте им жертви са турци. Чепе, последната оцеляла членка на групата, бе призната за виновна по десетте обвинения в убийство и осъдена на доживотен затвор от съда в Мюнхен.

"Казахме на Меркел, че този въпрос трябва да бъде разследван задълбочено. Тя няма различно мнение по въпроса", е заявил Ердоган на борда на самолета при завръщането си от Брюксел, съобщиха вестник "Хюриет" и други турски медии.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу тази седмица призова Германия да открие и накаже стоящите зад тези убийства лица "в разузнаването, в "дълбоката държава".

Турският президент е заявил също, че планираната му визита в Берлин може да се осъществи през август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай