Ердоган хвали изборната активност: Това показва колко напреднала е турската демокрация

Ердоган хвали изборната активност: Това показва колко напреднала е турската демокрация | StandartNews.com

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул днес на предсрочните избори, за които се надява, че ще му осигурят нов мандат като президент при система с разширени правомощия на тази институция.

Ердоган пристигна в избирателната секция, придружаван от първата дама на Турция Емине Ердоган и своите внуци, предаде Анадолската агенция.

След като гласува, президентът похвали пред репортери високата избирателна активност, която по думите му надвишава 50%.

"Това показва колко напреднала е турската демокрация и колко развита е демократическата ѝ зрялост", каза той. "С тези избори Турция преживява демократическа революция", добави президентът.

Държавният глава каза също, че е бил информиран, че към момента няма сериозни нарушения в изборния ден.

Турският премиер и водещите опозиционни кандидати за президентския пост вече гласуваха по-рано на днешните предсрочни президентски и парламентарни избори в страната, предаде Анадолската агенция.

Министър-председателят Бинали Йълдъръм упражни правото си на глас в Измир.

"Пожелавам изборите да донесат на целия ни народ мир, спокойствие и братство", заяви премиерът и отбеляза позитивната атмосфера в изборния ден. "Хората се стичат, за да дадат гласа си", посочи той.

Йълдъръм се пошегува, че ще даде креслото си на търг, тъй като в бъдеще то няма да бъде нужно на никого. Премиерът отговори с чувство за хумор на забележката на журналист, че няма да може да предаде на никого поста, тъй като в новата система на управление, която влиза в сила след изборите, няма да има министър-председател.

"Креслото ми остава у нас. Ще го обявя на търг", пошегува се премиерът, цитиран от частната турска телевизия НТВ.

Правото си на глас упражниха и кандидатите на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже и на "Добра партия" Мерал Акшенер.

Индже и Акшенер са поставяни съответно на втора и трета позиция в предизборните прогнози на социолозите след досегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Индже гласува в Ялова, но заяви, че след това заминава за Анкара, за да следи изборните резултати. "Нека е честито на родината и на народа", пожела кандидатът на НРП, сочен като възможен съперник на Ердоган на евентуален балотаж на 8 юли.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу също вече гласува в столицата Анкара.

Председателката на новата "Добра партия", която също претендира за президентския пост, Мерал Акшенер гласува в Истанбул. "Най-важната дума е свободната воля. Пожелавам свободната воля на избирателите да се отрази в урните", каза тя, след като даде гласа си.

Вече гласуваха и няколко министри от кабинета, сред които тези на вътрешните и външните работи и на правосъдието. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу окачестви днешните избори като най-важните в историята на страната, откроявайки прехода от парламентарна към президентска система на управление, който ще настъпи след тях.

(Използвани за материали на БТА)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай