Ердоган: България оказва натиск на турците в страната

Ердоган: България оказва натиск на турците в страната | StandartNews.com

България изпада в противоречие, но тази работа няма да стане така – от една страна вика за демокрация, а от друга оказва много сериозен натиск на турците в страната. Така турският президент Реджеп Ердоган разкритикува София предизборно, съобщава БГНЕС.

На среща с членовете на дружествата в Балканската федерация на изселниците в Анкара Ердоган се обърна към България с остри думи, но подчерта, че всички турци на Балканите са братя на 80-милионната държава и че те са нейна постоянна грижа.

„Имаме общо бъдеще и обща съдба с балканските и румелийските турци, и заедно продължаваме пътя си. Ние не сме се вторачили в никоя неприкосновена земя. Но щом стане дума за Турция, някои бързо променят отношението си. Ние не се отказваме и няма да се откажем от братята ни в Румелия и Балканите. През последните дни сме свидетели на събитията в Холандия и в други европейски страни, виждаме какво се случва с нашите граждани там, отношението към тях е нечовешко. Как да изоставим съгражданите си? Разбира се, че ще положим всички усилия, за да защитим правата им", заяви Ердоган.

И продължи: „На 26 март в България ще се проведат избори. Затова се обръщам към България – аз се надявам, че те ще преминат мирно и в пълна прозрачност. Но в много голяма степен сме огорчени от информациите за акциите на натиск там. От една страна, говорите за демокрация, а от друга, оказвате силен натиск на турците в страната. Това не може да става. Ще говориш за европейските ценности, а същевременно ще провеждаш абсолютно обратната на тях политика. Така няма да стане работата. Ние имаме пълното право да се изправим до нашите сънародници там. Надявам се изборите в България да преминат в условията на демокрацията и правото. Същото се отнася и за другите балкански страни, които са пред избори. Всички заедно трябва да се погрижим за стабилността в региона. Обезпокоени сме за Македония, имаше избори, но резултат още никакъв няма. В Албания също предстои гласуване, надяваме се ситуацията там да бъде спокойна", каза турският президент.

Той посочи, че правителството в Анкара усилено работи за узаконяване на престоя и за даване на гражданство на пребиваващи в страната турци, пристигнали от различни посоки.

„Без да се изисква от тях да са живели 5 г. в Турция, те получават гражданство и ще влязат в централната система на здравното осигуряване. Така свързаните със страната ни всички наши братя ще могат да се възползват от медицинските услуги в Турция. До 15 дни ще намерим решението и на проблема с разрешителните за работа. Не трябва да се забравя, че преди ден групи от български националисти блокираха границата, за да попречат на турците да гласуват по родните си места", каза Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай