Ердоган: България е част от интересите ни

Ердоган: България е част от интересите ни | StandartNews.com

Всички страни, разположени близко до Турция, представляват част от интересите й, заяви турският президент Реджеп Ердоган пред участниците в срещата на кметовете.

Так той индиректно включи и България в сферата на турските интереси.

„Турция е обект на критики заради намесата във вътрешните работи на Сирия, Ирак, балканските страни, държавите в Южен Кавказ, Средна Азия и северна Африка. Отговорът на Анкара за невежите, непросветените в историята, е прост: всички страни, намиращи се в съседство с Турция, са част от нейните интереси", посочи Ердоган.

Той определи групировките в Сирия PYD /Партия на демократичното единство, свързвана с ПКК/ и YPG /въоръженото крило на PYD/ като терористични структури, които заиграват с нагласите на „нашите кюрдски братя и представляващи разклонения на терористичната организация ПКК". Турският държавен глава подчерта, че кюрдите са длъжни активно да се противопоставят на терористите и да не се плашат от тях, в противен случай Анкара няма общ път с тях. Той отбеляза, че силите, игнориращи историческите реалности в региона, действащи необмислено, прибързано и дори в състояние на истерия, ще отговарят за делата си пред историята. „Например, редица политици дават заявка за права над Киркук. На какво основание? Този район няма никакво отношение към Кюрдската регионална администрация в Ирак. В исторически план Киркук и Северен Ирак нямат никаква връзка. За съжаление, властите в Северен Ирак приложиха насилие спрямо жителите на Киркук. Именно заради това Ербил ще отговаря за всяка капка кръв, пролята в Ирак", заяви Ердоган.

Той посочи, че Анкара, която винаги е подкрепяла властите в Северен Ирак, днес е принудена да затвори граничните пунктове и въздушното си пространство за Ербил. Причините за променената позиция на Анкара трябва да се търсят в действията на ръководството на Кюрдската регионална администрация в Ирак, защото не ние доведохме ситуацията до това равнище, подчерта турският лидер.

Той припомни и събитията от опита за преврат от 15 юли м.г. „Независимо от предателството и опита да нанесе поражения на Турция, планът на терористичната организация на Фетхуллах Гюлен се провали. Днес неговите поддръжници са изправени пред съда и вече се произнасят присъдите им. А от това наказание няма да могат да избягат и терористите, които успяха да се укрият зад граница. Турция и турското правосъдие до последно ще преследват онези, които опитаха да завладеят страната. Тях няма да ги спаси и шарлатанинът Гюлен, който ги манипулира", подчерта Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай