"Еърбъс" и "Боинг" в битка за емирствата

"Еърбъс" и "Боинг" в битка за емирствата | StandartNews.com

Европейският авиокосмически гигант „Еърбъс" надмина през 2016 г. вечния си съперник „Боинг" в борбата за повече поръчки на пътнически самолети, но изостава от американската компания по броя на доставките. Това стана ясно от публикуваната от "Еърбус" информация миналата седмица.

„Еърбъс" е получил поръчки за 1109 самолета

и е реализирал рекордните 718 доставки през 2017 г. Американският му съперник е получил 912 поръчки, но е реализирал 763 доставки. Американският производител на авиационна, космическа и военна техника "Боинг" се похвали, че през миналата година е поставил рекорд по доставени пътнически самолети. Данните сочат, че с малка разлика компанията е подобрила предишното си най-добро постижение от преди две години. От "Боинг" подчертават, че за шеста поредна година компанията е с най-много доставени в света пътнически самолети за година. Получените 912 поръчки през 2017 г. от щатския гигант са на стойност 134,8 милиарда долара. Предимно са продавани моделите 737 MAX (доставени са 529) и 787 (доставени са 136). През годината на месец са произвеждани по 47 самолета 737.

Акциите на "Боинг" са поскъпнали с 1,37%

след обявяването на доклада с данните за състоянието на компанията. "Доставките на произведение от нея търговски самолети през 2017 г. за 15-а поредна година се увеличиха, достигайки нов фирмен рекорд от 718 самолета, доставени на 85 клиенти. "Доставките бяха повече от 4 процента по-високи от предишния рекорд от 688, отбелязан през 2016 г.", добавиха от „Еърбъс".

След 10 години в небето, популярният сред пътниците, но не дотам сред авиокомпаниите, самолет Airbus A380 изпитва затруднения с намирането на купувачи. Базираната във Франция Airbus предлага на Китай промишлено партньорство с компанията, ако Пекин направи поръчка за най-големия й самолет. Главният оперативен директор на Airbus Фабрис Брежие бе в Китай, за да преговаря като част от делегацията на президента на Франция Еманюел Макрон. Според Рами Майерсън, анализатор в Investec, има спекулации от известно време, че Пекин ще инвестира в изпитващия затруднения супер джъмбо модел. В момента на производствената линия на Airbus има по-малко от 100 самолета Airbus A380, като дори се очаква

някои от поръчките за тези самолети да бъдат отменени

Компанията се надяваше по време на авиоизложението в Дубай през ноември да обяви нова сделка за най-малко 30 самолета A380 с авиокомпанията Emirates. Това обаче не се случи, защото преговорите изглежда са забуксували. Разговорите между "Еърбъс" и компанията от Персийския залив са за нова поръчка от 36 А380 супержъмбо на стойност $16 милиарда. Преговорите продължават, но няма видими признаци, че сделката е предстояща. Анализатори отбелязват, че буксуването на сделката е сигнал за нарастващото влияние на политиката на американския президент Доналд Тръмп в Персийския залив.

От Emirates изразиха опасения, че предвид останалите клиенти, Airbus няма да може да спази обещанието си за доставка.

Според Майерсън, "определено има вероятност" самолетната програма да бъде спряна, ако Китай не прояви интерес да работи по нея.

Според анализатора, самолетите имат конкуренция от страна на обновения модел 777 на Boeing, а авиокомпаниите обсъждат дали искат малко по-малки самолети за дългите полети. Една от причините Китай да иска да купи A380 е, че страната иска да придобие технически опит за това как се създават самолети от подобен калибър. Китай вече е заявявала, че иска да разрасне дейността си в сферата на аеронавтиката, така че в бъдеще да може да се конкурира с компании, като Boeing и Airbus.

Airbus ще има ново ръководство

от началото на 2019 г., а според Майерсон, въпреки че се очаква да се заемат с бъдещето на A380, акционерите ще бъдат концентрирани повече върху успеха на програмите A320 и A350.

Персийският залив се очертава като следваща точка на съперничество между "Еърбъс" и "Боинг", коментира Ройтерс. Агенцията се позовава на източници, според които сделката между "Еърбъс" и "Емирейтс" ще определи бъдещето на модела А380.

"Еърбъс" дори подготвя планове за извънредни ситуации и за постепенното спиране от производството на най-големия самолет в света, A380 Superjumbo, ако европейският авиопроизводител не успее да спечели ключова поръчка от емирствата в Дубай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай