Драма в Турция! Ердоган печели референдума, опозицията оспорва /ОБНОВЕНА/

Резултатът е ясен, опонира президентът

Драма в Турция! Ердоган печели референдума, опозицията оспорва /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Според първоначалните данни - при преброени 22% от гласовете, Реджеп Ердоган печели сериозна победа на днешния референдум, който предвижда промени в конституцията и сериозно увеличение на правомощията на президента на страната.

Както твърдят турски медии, цитирани от "Гардиън", в началото на броенето са отчетени 63,8% гласували с "да" на предложените промени в конституцията.

В хода на преброяването преднината на Ердоган леко се стопява, сочат данните.

При 32,35% преброени гласове "за" са гласували 61,3%.

В кюрдските райони гласоподавателите масово са гласували с "не" срещу Ердоган.

В Измир, където има солидна маса български емигранти, хората масово са гласували с "не" срещу Ердоган.

Преброяването тече скоростно- близо час след края на изборния ден вече бяха преброени 40% от гласовете.

Ергодан продължава да губи преднината си. При 46,81% преброени гласове "за" Ердоган са гласували 58%, а с "не" - 41%, допълва Анадолската агенция.

Избирателната активност в страната при 55 млн. гласоподаватели е била 84%, според Амбърлин Заман, "Уилсън център".

Коментар на "Дойче веле": Решение в последния час на Централната избирателна комисия в Турция да приема неподпечатани бюлетини като валидни, предизвиква сериозни съмнения сред опозицията за легитимността на вота.

При 71,58% преброени гласове преднината на Ердоган отново се стопи - на 54,99%, с "не" са гласували 45,01%, според Анадолската агенция.

По улиците на Истанбул вече се чуват клаксони - привържениците на Ердоган предварително излизат да празнуват успеха, твърдят очевидци от офиса на "Би Би Си" в Истанбул.

Нови данни за избирателната активност - "Хабер тюрк" я изчислява на 86%.

Очертава се тенденция - "за" Ердоган са гласували вътрешните провинции в Анадола и района на Истанбул, а срещу него - кюрдските райони и крайбрежието на Егейско и Средиземно море - районите с развит туризъм. Това показват данни на Анадолската агенция, цитирани от Ройтерс.

При преброени 76,89% преднината на Ердоган се стопи още малко - до 54,10%, информира Анадолската агенция.

В Германия 63,34% от турското население е гласувало "за" Ердоган, според "Гардиън". Изданието уточнява, че вотът на турците зад граница може да се окажат решаващ за евентуална победа на Ердоган.

Поредно стопяване! При преброени 84,26% от гласовете преднината на Ердоган с вот "за" вече е 53%, според Анадолската агенция.

Нови данни за Истанбул - крехко мнозинство от 50,4% е гласувал осрещу Ердоган, сочат междинни данни на Анадолската агенция.

При преброени 86% от гласовете вотът "за" Ердоган е 52,96% срещу 47,04% "не".

Във Великобритания турците масово са гласували срещу Ердоган, според данни, цитирани от "Гардиън". 80% са пуснали бюлетина с "не".

Доближаваме се до крайните резултати. При 90% преброени гласове вотът "за" Ердоган е 52,07%.

Според Айкан Ердемир - бивш депутат от опозиционната Народно-републиканска партия, членовете на Централната избирателна комисия са прекъснали броенето нагласове, за да празнуват.

В течение на изборния ден най-малко 8 души, издирвани от властите за предполагаеми връзки със забранени групировки, са били задържани в избирателните секции, предаде Анадолската агенция.

Драматично! При 96% преброени гласове, вотът "за" Ердоган се сви до крехките 51,88%, срещу 48,12% срещу предложените изменения на референдума. Данните са от туитове, цитирани от "Гардиън".

В столицата Анкара крехко мнозинство от 50,10% са гласували с "не" срещу Ердоган при 93% преброени гласове, според тв канала NTV.

При 98,49% преброени гласове преднината на Ердоган вече е едва 51,49%, срещу 48,51% "не". Данни на Анадолската агенция.

Турският премиер Бинали Йълдъръм ще направи обръщение към нацията в 21,00 часа. Според очертаващите се резултати от референдума неговият пост ще бъде премахнат.

Народно-републиканската партия обяви, че ще иска повторно преброяване на 60% от гласовете.

Реджеп Ергодан е позвънил на премиера Бинали Йълдъръм и на националистическата опозиция, за да ги поздрави с резултатите от референдума с думите: "Резултатите са ясни. Нека да донесат късмет на нацията. Благодаря на народа, че изрази волята си".

След Великобритания, и в Гърция турското население е гласувало твърдо срещу Ердоган със 76,75% срещу предлаганите промени в конституцията.

Крайното обявяване на резултатите се бави заради разминаване, на което опозицията в Турция акцентира. Оказа се, че Анадолската агенция, която редовно съобщаваше резултатите с тенденция към спад в полза на Ердоган, сериозно е изпреварвала резултатите от турската Централна избирателна комисия. Подтекстът  - неофициален, разбира се, е, че хипотетично е възможен спад в официалните резултати под 50% в полза на Ердоган.

Привърженици на управляващата партия и на Ердоган вече празнуват по улиците, въпреки неяснотата в крайните резултати.

Двете основни опозиционни партии в Турция ще оспорват крайните резултати от референдума, които все още се очакват, съобщава "Гардиън", като се позовава на турски източници.

Данни при 98,4% от гласовете, с корекция: победа с 51,32% "за" реформите на Ердоган, пак по данни на Анадолската агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай