Дивите животни намалели наполовина

Дивите животни намалели наполовина | StandartNews.com

Постоянно растящото търсене на природни ресурси и високи нива на въглероден диоксид, изпускан в атмосферата от все по-многобройното световно население, оказват огромен натиск върху биоразнообразието на планетата. Те заплашват сигурността, здравето и благоденствието. Това показва Докладът за Жива планета на Световния фонд за дивата природа WWF "Живата планета" от 2014 г. Документът е продукт на двегодишно изследване на здравето на Земята. Популациите на около 3000 животински видове в дивата природа са намалели с над 50 процента през последните няколко десетилетия, показва проучването.

Преди две години същият доклад изчисли на 28 процента намаляването на популациите на животинските видове. Популациите на риба, птици, бозайници, земноводни и влечуги са намалели с 52 процента в периода 1970-2010 г. - далеч по-бързо отколкото в предвижданията. Най-тежко е положението при сладководните обитатели - 76 процента, докато при морските и сухоземните видове спадът е от по 39 процента. Организацията в голяма степен вини човешкото вмешателство в природата за наблюдавания драстичен спад. Ловът, риболовът и влошаването на естествените хабитати са посочени като главни заплахи за дивите животни по света.

Други основни фактори за негативната тенденция са глобалното затопляне, инвазивните видове, замърсяването и болестите. Един от индикаторите за състоянието на планетата в Доклада - екологичният отпечатък - показва, че 27 държави членки на ЕС, които са били изследвани (Хърватия не е включена, защото се присъединява след 2010 г. и за нея не са събирани данни), живеят над нивата, необходими за "една планета".

Освен това те значително разчитат на природните ресурси на своите страни. Ако всеки човек средностатистически живее като един гражданин на ЕС, човечеството ще се нуждае от 2,6 планети, за да издържи натиска върху природата. Екологичният отпечатък на България, макар и по-нисък от средния за ЕС, е по-висок, отколкото планетата може да поддържа - българите живеят като че ли разполагат с 1,7 планети. От всички изследвани страни членки на ЕС Белгия, държавата домакин на европейските институции, има един от най-високите в световен мащаб екологични отпечатъци на глава от населението, като се нуждае от 4,3 планети, ако всеки живееше като един средностатистически белгиец. Белгия е на пето място в света след държави като Кувейт, Катар и ОАЕ. Това принципно се дължи на въглеродния отпечатък на Белгия, който допринася с 43% към крайния екологичен отпечатък на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай