Десетки ранени при взрив на митинг в Адис Абеба

Десетки ранени при взрив на митинг в Адис Абеба | StandartNews.com

Над 80 души бяха ранени при експлозия на политически митинг в Адис Абеба, столицата на Етиопия. Няколко от пострадалите са в критично състояние, но няма убити, съобщи в „Туитър" началникът на премиерския кабинет Фитсун Арега, цитиран от Ройтерс.

Премиерът Абий Ахмед каза по-рано в телевизионно обръщение веднага след експлозията, че няколко души са загинали.

Заместник-шефът на полицията в Адис Абеба каза пред местна телевизия, че в нападението са ранени 100 души, 15 от тях тежко, добавя Ройтерс.

В обръщение по телевизията след експлозията Абий Ахмед каза, че това е „неуспешен опит на сили, които не искат Етиопия да е единна".

Митингът беше организиран в подкрепа на новия премиер, отбелязва Ройтерс. Той обаче се превърна в антиправителствена демонстрация.

Според Сейум Тешоме, един от организаторите, експлозията е причинена от граната. Някой се опитал да я хвърли към сцената, на която премиерът произнасял речта си, предаде Ройтерс и припомни, че Абий Ахмед въведе серия от радикални реформи след встъпването си в длъжност през април.

Този месец премиерът смая етиопците, заявявайки, че е готов да приложи изцяло подписаното през 2000 г. мирно споразумение с Еритрея, за да се сложи край на двегодишната война.

Тя доведе до противоборство между двете страни и надпревара във въоръжаването

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай