CNN: Путин се завърна и взе лидерството от Обама

CNN:  Путин се завърна и взе лидерството от Обама | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин се завърна и взе лидерството от американския си колега Барак Обама на световната сцена! Коментарът не е на руския вестник, а на американския телевизионен гигант Си Ен Ен.
„След срещата между Барак Обама и Владимир Путин в Ню Йорк двамата си стиснаха сковано ръцете пред камерите. Беше очевидно, че Обама би предпочел да не е там", продължава колегата Стивън Колинсън от Си Ен Ен.

Появата на двамата лидери в Ню Йорк в дългосрочен план може би ще е от по-голяма полза за Москва, отколкото във Вашингтон, тъй като Путин иска да убеди руснаците, че е ключов фактор на глобалната сцена. Руският президент говори пред ООН за първи път от десетилетие, като обеща бунт срещу глобалното лидерство на САЩ и призова за отнемане на контрола на Америка върху коалицията, която се бори с "Ислямска държава".

Путин не беше единственият лидер, който измести Обама от светлината на прожекторите на годишното събиране на лидерите в ООН. Речите на китайския президент Си Цзинпин и на иранския лидер Хасан Рохани на 70-та юбилейна сесия на Общото събрание на ООН създадоха атмосфера, в която Барак Обама трябва не само да защитава своята външна политика, която вече е обект на атаки от републиканците в Конгреса, но и поставиха под съмнение целия замисъл на световен ред, който в продължение на 7 десетилетия е бил под глобалното лидерство на САЩ, коментира още Стивън Колинсън от Си Ен Ен.

В първия ден от сесията на Общото събрание на ООН говориха също така кубинският лидер Раул Кастро и египетският президент Абдел Фатах ал Сиси. Всички те показаха многополюсните предизвикателства, пред които е изправена американската мощ в съвременния свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай