Черна дупка поглъща Yahoo! и Али Баба

Интернет доставчиците харчат милиони, за да няма сайтове невидимки

Черна дупка поглъща Yahoo! и Али Баба | StandartNews.com

София.Черна дупка в нета може да засмуче големи сайтове като американския Yahoo! и китайския Али Баба. Това коментираха компютърни спецове пред "Стандарт". Част от интернет доставчиците може да не успеят да покажат всички интернет страници след 6 юни, когато ще се рестартира интернет заради промяна на версията, която създава уникалните IP адреси на сайтовете.

"Смяната на караула" в световната мрежа започва в сряда, но се подготвя от години. За да могат да преминат безболезнено към нея обаче, фирмите доставчици на интернет трябваше да направят инвестиции от милиони евро. Абонатите на компаниите, които не са успели да вложат пари за закупуване на нови мрежови устройства, може да имат проблеми с отварянето на сайтове, които работят с новата версия за генериране на уникални интернет адреси, обясниха от най-големите хостинг компании в България. Това обаче е по-скоро хипотетична опасност, отколкото реално съществуваща, смята Юлиян Бориславов от ICN.bg. Възможно е проблем да се появи при новосъздадените сайтове, които ще работят единствено с новата версия IPv6, смята софтуер инженерът Кирил Митев. Той обаче е на мнение, че големите сайтове отдавна са се подготвили за преминаването към новата версия за генериране на IP адресите и затова проблеми с тях няма да има.

Нито Фейсбук, нито Skype ще изчезнат

от интернет пространството. Те имат и собствени сървъри, които са подготвени за новата версия", успокоява Митев. От CISCO също твърдят, че нито американските, нито азиатските интернет страници ще се сринат след 6 юни. "Повечето от сайтовете са се подсигурили двойно, като са запазили IP адреси и в двете версии", обяснява и Юлиян Бориславов.

Няма никаква опасност да изчезнат сайтове поради превключването от старата система за адресация "Интернет протокол версия 4" (IPv4) към новия "Интернет протокол версия 6" (IPv6). За това пък са категорични в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). 6 юни е Световният старт на новия протокол IPv6,

а не краен срок за преминаване към него

уточняват от ведомството. Оттам допълват, че краен срок всъщност няма и никога не е бил задаван такъв, така че двете версии ще продължат да съществуват в световното интернет пространство, докато всички потребители постепенно преминат към новия протокол IPv6.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай