Част от оръжията при атентатите в Париж са от бивша Югославия

Част от оръжията при атентатите в Париж са от бивша Югославия | StandartNews.com

Няколко от оръжията, използвани от ислямистите при кървавите атентати в Париж, са били произведени от "Застава" преди разпадането на бивша Югославия през 90-те години, заяви директорът на завода в Крагуевац Милойко Брайкович, цитиран от Асошиейтед прес.

Два дни след нападенията на 13 ноември, при които загинаха 130 души, сръбското вътрешно министерство е пратило на директора серийни номера на оръжия, открити в Париж по време на атаката и след нея, съобщава "Дарик". "Мисля, че имаше 7 или 8, всичките на автомати Калашников", заяви той. Преди разпадането на бивша Югославия през 90-те, всичките шест бивши югославски републики са се снабдявали с оръжие, произведено в завода на "Застава", включително модифицирана версия на съветския АК-47, известен като "Калашников".

"Оръжията може да са били препродадени от която и да е от страните след разпадането на страната. Такива автоматични пушки са били изпращани в Словения, Босна и Македония за нуждите на Югославската народна армия. В момента в Сърбия нито едно оръжие не може да бъде доставено без съгласието на държавата", заяви Брайкович.

След края на войните на Балканите процъфтя незаконната търговия с оръжие, отбелязва АП. Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович заяви днес, че Сърбия е започнала разследване, за да установи дали все още се изнасят контрабандно оръжия от региона.

Само дни преди атаките в Париж сръбската полиция съобщи за разбиването на голяма мрежа за трафик на оръжия, която имала намерение да достави оръжия във Франция. Четирима души бяха арестувани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай