17:15 ч.

10.07.18

3 мин.

0

10

0

Борисов в Лондон: Западните Балкани са по-близо до Европа отвсякога /ВИДЕО/

от редактор |

Борисов в Лондон: Западните Балкани са по-близо до Европа отвсякога /ВИДЕО/

ВИДЕО ТУК


Вярвам, че европейската перспектива на Западните Балкани сега е по-близо от всякога. България положи огромни усилия за този приоритет - от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, множеството срещи, които проведохме с лидерите на шестте страни, през консенсуса между Атина и Скопие за името на държавата до последното заседание на Съвета на ЕС, което утвърди хоризонта за започване на предприсъединителни преговори с Република Македония и Албания. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия на инициативата "Берлински процес" в Лондон, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Той благодари на британския премиер Тереза Мей за поканата и допълни, че това е признание за работата на България в региона.


Българският министър-председател посочи, че свързаността и инвестициите в региона трябва да се разглеждат, освен като фактори за подобряване стандарта на живот на хората от Балканите, и като инструменти, които подпомагат сигурността и стабилността в региона. "Това са ключови елементи за сближаване, които създават условия за икономически растеж и добросъседски отношения", допълни Борисов. Премиерът разгърна предимствата на транспортните коридори и подчерта, че финансирането и реализацията им ще донесат нови инвестиции и работни места.


"Тясното сътрудничество между ЕС и Западни Балкани по темите за сигурността и миграцията е задължително. Европейската сигурност е неделима", каза премиерът Борисов в контекста на предизвикателствата в сектора. Той посочи, че по време на своето председателство България включи в дискусиите и представителите на страните от региона и призова диалогът с тях да продължи на политическо и експертно равнище. "Когато работим заедно за справяне с нелегалната миграция, организираната престъпност, тероризма и насилствения екстремизъм, можем да постигнем по-добри резултати. Обменът на информация и на мнения, както и увеличаването на капацитета са от ключово значение" подчерта още премиерът Бойко Борисов.


"Фактът, че две седмици след изтичането на нашето Председателство днес в Лондон отново всички сме на темата Западни Балкани, е заслуга на резултатите на Председателството, на това че убедихме колегите", обясни той. По думите му България беше специално поканена за участие в този форум заради усилията й през последните месеци за стартирането на редица инфраструктурни проекти в региона. Бойко Борисов допълни, че България може скоро да получи и покана за домакинство на инициативата „Берлински процес". „България всички я хвалят в момента. Придадохме душа на Берлинския въпрос, казват всички лидери. Дадохме пример как се подписва договор за добросъседство с Македония", отбеляза още българският премиер.


Въпросът с охраната на външните граници на ЕС също беше във фокуса на разговорите в Лондон. „България всички я хвалят в момента. С канцлера Курц си говорихме как по-бързо може да бъде решен проблемът с даване на убежища за бежанците", допълни още българският министър-председател. Според него всички държави членки трябва да продължат да си помагат в усилията за ограничаването на миграционния поток.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:22 · 11.07.2018
С милиционерска глава толкова
Потребител · 15:26 · 11.07.2018
Тва за тия хълмовe И балкани шe го слушамe Сeга 20 години
Потребител · 11:47 · 11.07.2018
Bace otkyde vze 20 miliona da pratisch 600 komsomoleca ot GERB na Bali aza bolnite nqma a?
Потребител · 11:26 · 11.07.2018
da BG opredeleno vyrvi naped kym grobishchtata
Потребител · 08:34 · 11.07.2018
Кучетата си лаят,България си върви напред за ужас на Позитаник
,.,. · 22:41 · 10.07.2018
.,.,,.
baj · 22:35 · 10.07.2018
Ха..ха..ха без коментар.... Това е ,,лицето,, на България....
Потребител · 18:41 · 10.07.2018
Западните Балкани сега благодарение на Него били по-близо до Европа, а Източните -по-близо до Азия ! Тъпизмите просто бликат неудържимо от Тиквата и той освен за майтап и селфита за друго няма за какво да го ползват ! Иначе той предизвика БРЕКЗИТ и англичаните на него трябва да са благодарни че имат възможност да спрат наплива на бойчовия прост матрял от тъмни балкански субекти. необразовани лъжливи, крадливи и с лоши хигиенни навици.
Потребител · 18:23 · 10.07.2018
Тулупа само си знае приказки за омайване на баби и рязане на ленти. Евтин популизъм за прости гора. Трагедията е че стратегията му работи. Да каже нещо за повсеместната корупция и изчезването на нацията
Потребител · 17:46 · 10.07.2018
Бацe стига с тая тъпа дъвка бe
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент