Берлускони иска да е кмет на Милано

Берлускони иска да е кмет на Милано | StandartNews.com

Богатството на бившия премиер на Италия е 7,2 млрд. долара

След като изтърпя присъдата си за данъчни измами, Кавалерът пак влиза в политиката

Световно известният бивш премиер на Италия и един от най-богатите хора в страната Силвио Берлускони отново е на сцената и се опитва да се завърне в политиката, като на първо време е запланувал да завладее кметството в родния му град Милано. След като падна от власт през 2013 г. 79-годишният Берлускони, който освен тежестта на годините носи в сърцето си и пейсмейкър, беше подсъдим по безброй дела и дори изтърпя едногодишна присъда за данъчни измами като му беше забранено да участва в обществения живот на страната. Поради напредналата му възраст обаче съдът реши той да ходи веднъж седмично да помага в старчески дом. Както твърдят италианските медии, помощта му се състояла в това да забавлява с приказки старците. Казват, че го е правил добре, защото той умее да забавлява публиката. Като млад Силвио е бил конферансие и певец на шлагери от 30-те и 40-те години на круизни кораби и в казина. Преди години с гордост и шумотевица издаде албум със свои изпълнения. Присъдата, по която Берлускони бе ангажиран в старческия дом, включваше и забрана за експремиера да се кандидатира на европейските избори, както и на местни вотове. Бившият премиер изгуби и мястото си на сенатор в италианския парламент. Но ембаргото вече е вдигнато и магнатът политик има пред себе си зелена улица.

Неотдавна Ел Кавалиере, както го наричат италианските медии, защото е носител на държавна рицарска награда в Италия, се изправи пред лидерите на регионалните партийни структури на неговата партия "Форца Италия" и очерта актуалните си задачи и цели. "Форца Италия" трябва да достигне 51% електорална подкрепа и да стане първа партия в страната, заяви Берлускони. Бившият премиер припомни за проблемите си с правосъдието, определяйки всички процеси, в които е бил обвиняем, като политически. "Делото срещу Исус Христос също е било политическо", каза Кавалерът. Берлускони хвърли стрели към сегашния премиер Матео Ренци, който през цялото време го копирал, но в много по-лош вариант. Берлускони говори с неодобрение и за основния противник на Ренци - лидерът на "Северна лига" Матео Салвини, който в миналото му бе съюзник. "Аз не съм на власт, моята популярност е на 25%, а на управляващия Ренци популярността му падна до 30%", не пропусна да се похвали Силвио.

Супербогаташът Силвио Берлускони влезе във властта в началото на 90-те години на миналия век с думите: "Дошъл съм на власт не заради влияние. Аз имам пари по целия свят, грамадни яхти, красиви самолети. Имам красива жена и чудесно семейство. Моето участие в политиката е жертва". Тази "жертва" обаче му помогна да стане още по-богат. Сега Берлускони, който има пет деца от две съпруги, е разведен. Замесен е в поредица нашумели публично сексскандали.
Берлускони е собственик на основаната от него през 1978 г. финансова империя "Фининвест", от която идват основните приходи за него и семейството му, отбелязва ACMilan-bg.com. Няколко са основните подкомпании, от които е изграден холдингът "Фининвест": Издателство Арнолдо Мондатори, Театър Манцони (Милано), застрахователно-банковата компания Медиоланум Груп (която беше на фланелките като основен спонсор преди десетилетия), кредитната институция Медиобанка (Милано), биотехнологичен медицински научен център МолМед (Милано) и разбира се футболният клуб "Милан". Акциите са разделени между 38 различни акционерни дружества, обединени под името Holding Italiana. През юни Берлускони продаде 48% от акциите на футболния клуб "Милан" на тайландския бизнесмен Бий Таечаубол. Стойността на сделката е около 500 млн. евро. За продан е обявена и прочутата вила "Чертоза", където Силвио Берлускони е правил еротичните партита "Бунга бунга". Апетитите към тази вила са огромни. Към нея е отправил поглед и кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулназиз ал Сауд, който дава бомбастичната сума от 500 млн. евро, съобщи британският в. Дейли мейл". Сделката още не е финализирана, но за интереса на саудитския крал говори петчасовата обиколка на 10 август из имота на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Найеф.

Берлускони се нарежда на 179-то място сред милиардерите в света, сочи класацията на сп. "Форбс". Нетната оценка на финансовото му състояние е 7,2 млрд. долара, посочва ACMilan-bg.com. Същата класация поставя Кавалера на 6-то място сред най-богатите италианци-милиардери. Берлускони се нарежда непосредствено зад модния магнат Джорджио Армани, от който го делят 200 млн. долара. Общо 12 са италианците с над милиард в сметките си, като лидер сред тях е жена. Тя е Мария Франка Фисоло, наследник на шоколадовата империя на NUTELLA, чието богатство е 23,4 млрд. долара.
За една година Берлускони е слязъл с 38 места в престижната класация, като през 2014 г. е бил на 141-во място с над 7,8 млрд. долара. Но така или иначе Берлускони е един от най-богатите собственици на спортни отбори в света, заедно с Роман Абрамович, чието богатство е 9,4 млрд. долара. Силвио е единственият италиански милиардер, който инвестира пряко пари в спорта.

Берлускони не сама печели добре, но и често му се налага да губи. Около 17 млн. на година му струва бившата му съпруга, красивата актриса Вероника Ларио. Експерти посочват, че дори на най-ценния футболист на "Милан" магнатът не е плащал такава сума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай