Бан Ки Мун призова за спешни мерки за намаляване на напрежението

Бан Ки Мун призова за спешни мерки за намаляване на напрежението | StandartNews.com

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова да се вземат спешни мерки за намаляване на напрежението след свалянето на руския самолет от турските военновъздушни сили, предаде Франс прес. Бан посочи, че едно достоверно и задълбочено разглеждане ще помогне за изясняване на случилото се и за предотвратяване на подобен инцидент в бъдеще, предаде БНР.

Съветът за сигурност ще се събере спешно, ако постъпи искане за това, каза британският посланик в организацията, чиято страна е ротационен председател на Съвета.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова за успокояване на напрежението между Турция и Русия и за дипломатическо решение след снощната извънредната среща на съюзниците от Алианса в Брюксел. "НАТО подкрепя версията на турските власти за нарушеното въздушно пространство и обстоятелствата при обстрела на руския бомбардировач Су-24", заяви Столтенберг, след извънредното заседание на съюзниците от Алианса в Брюксел.

Междувременно, според американски официални източници от сферата на отбраната, цитирани от Ен Би Си, руският самолет е бил за не повече от 3 секунди в турското пространство преди да бъдат изпратени Ф-16, за да го свалят. Същият източник пояснява, че през изминалите няколко дни Русия е нанасяла удари по турски съюзнически сили, които се сражават на територията на Сирия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай