Австралия и Филипините стартират марша за климата

Австралия и Филипините стартират марша за климата | StandartNews.com

Хиляди хора излязоха днес в Манила и Бризбейн в рамките на проявите, които започват в света за постигане на споразумение срещу климатичното затопляне. Духовници, студенти и активисти преминаха по главните улици на филипинската столица, скандирайки „Защитете нашия общ дом!", „Климатична справедливост!" и искания да се намалят емисиите на парников газ, за да се смекчат промените в климата, част от които са разрушителните циклони, опустошаващи страната, съобщава БГНЕС.

Филипините са една от най-застрашените страни от промените в климата на Земята. "Ние искаме да отправим следното послание до останалия свят и специално до ръководителите на планетата, които се събират на конференцията за климата в Париж (COP21) : Нашето оцеляване не е предмет на пазарлъци", заяви представителката на Движението на азиатските народи за дълга и развитието Дениз Фонтанила.

В Австралия маршът в подкрепа на мерки против климатичните промени стартира в петък в Мелбърн. Днес в Бризбейн се събраха повече от 5000 души, включително представители на аборигените и на жителите на тихоокеанските острови. Тихоокеанските острови са особено уязвими от климатичните промени, главно заради покачване на нивото на световния океан и опасността да бъдат залети. Австралия е един от най-големите замърсители на планетата с парников газ, главно заради минния си отрасъл и зависимостта си от каменните въглища.

През почивните дни в целия свят – от Токио като се премине през Лондон, Мексико и Ню Йорк и се стигне до Сан Паулу – се организират повече от петдесет демонстрации за климата. Протестите са забранени в Париж след джихадистките атентати на 13 ноември, при които загинаха 130 души. Във френската столица те са заменени от човешка верига. Целта на международната общност е да ограничи до +2 градуса по Целзий затоплянето на планетата, чиято температура вече се е повишила с 0,8°C от началото на индустриалната ера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай