Арабски принц купил най-скъпия имот в света за $275 млн.

Арабски принц купил най-скъпия имот в света за $275 млн. | StandartNews.com

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е тайнственият купувач на най-скъпия имот в света, известен като Дворец Луи ІV, разположен близо до Париж. Това съобщи Франс Прес, като цитира в. "Ню Йорк Таймс".
Луксозният имот бе продаден през септември 2015 г. за 275 млн. евро от френската фирма за луксозни недвижими имоти Даниел Фео, член на аукционната мрежа на Кристис. Тогава не бе съобщено името на новия собственик. Появиха се само сведения, че е от Близкия изток.

Дворецът Луи ІV противно на очакванията не е дворец, датиращ от няколко века, а е построен през 2011 г. в град Лувесиан, западно от столицата на Франция, и кръстен на Краля Слънце. Замислен е като умалено копие на Версайския дворец и съчетава архитектурата на 17-и век с модерни технологии, като фонтани, управляващи се с iPhone, кинозала и огромен аквариум. Простира се на площ от 5000 кв м.

Според "Ню Йорк Таймс" новият собственик на пищния имот е Мохамед бин Салман, който в медиите е известен с акронима МБС. Изданието твърди, че френските компании, които менижират Двореца Луи ІV, са управлявани от люксембургска фирма - Престижстейт, която на свой ред е контролирана от компанията Ейт Инвестмънт. Тамер Насиеф, който в социалната мрежа LinkedIn се представя като "ръководител на личните дела на престолонаследника на Саудитска Арабия," е един от директорите на Ейт Инвестмънт и на Престижстейт. Ейт Инвестмънт е собственост на членове на саудитското кралство семейство. Фирмата стои и зад придобиването на яхта на стойност 500 млн. долара през 2015 г., както и зад закупуването на картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", продадена неотдавна на търг за 450 млн.

Мохамед бин Салман води борба с корупцията в страната си и насърчава строгите икономии. От 2 г. извършва драстични реформи в икономически, социален и обществен план, които целят да направят монархията по-малко зависима от петрола. В рамките на антикорупционна кампания над 200 души бяха арестувани в страната, сред които министри и бивши министри. Повечето от тях бяха освободени в замяна на суми, за които се смята, че са придобити незаконно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай