Алиталия отмени 200 полета

Алиталия отмени 200 полета | StandartNews.com

Италианската авиокомпания Алиталия, намираща се на ръба на фалита, съобщи, че е отменила за днес 200 вътрешни и международни полета заради стачка на част от персонала. Засега е намерено алтернативно решение за 80 процента от засегнатите пътници, информира компанията на сайта си.

На 2 май превозвачът, трупащ загуби от години, премина под административно управление с решение на министерството на транспорта след молба от акционерите. Това стана, след като синдикатите отхвърлиха план за преструктуриране, предвиждащ съкращаване на 1700 позиции и орязване на заплатите с 8 на сто за част от персонала.

Правителството на Италия, което изключва всякаква национализация, търси купувач за цялата дейност или част от дружеството, в което авиокомпания Етихад (Etihad) от Обединените арабски емирства държи дял от 49 процента. Останалите 51 процента се контролират от консорциум италиански компании.

Днешната стачка, насрочена от седмици, съвпадна с преговорите по параметрите на процедура по техническа безработица, обявена преди дни от Алиталия за 1358 служители от общо около 12 500. Някои служители протестират и срещу неизплащането на премии в заплатите от май, въпреки че тримата администратори обещаха да нормализират ситуацията идния месец.

В началото на май Алиталия получи от правителството 600 милиона евро междинен кредит, който ще позволи гарантиране на полетите за шест месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай