300-хиляден протест блокира Каталуния

300-хиляден протест блокира Каталуния | StandartNews.com

Всеобща стачка заради полицейското насилие по време на референдума в неделя почти блокира цяла Каталуния. Триста хиляди души излязоха на протести в Барселона, предаде АФП.

Най-малко 24 отделни протеста спряха движението през няколко пътни артерии, създавайки задръствания, които стигат до 10 километра. Общественият транспорт не се движи през по-голямата част от деня и дори футболният клуб Барселона отмени тренировките си. Много малки бизнеси бяха затворили за деня, а училищата, университетите и здравните служби работеха на минимум.

Общата стачка, обявена от синдикатите, не засегна работата на международното летище "Ел Прат" в Барселона. ЖП компанията Renfe отмени 151 влака и скоростните влакове AVE. Затворени бяха и някои от музеите, театрите, изложбените зали.

Медицинските центрове отлагаха прегледи с неспешен характер и планови операции.

Университетите заявиха, че ще участват в стачката. Един от главните притегателни центрове за протестиращите каталунци стана регионалното управление на националната полиция в Барселона.

Хиляди се събраха пред издигнатите около сградата ограждения и скандираха "Убийци", "Фашисти", "Страхливци", "Хайде, излезте", "Окупационните сили - вън от Каталуния".

Полицаите от другата страна на огражденията не реагираха на обидите и неприличните жестове на протестиращите и отказаха да дават изявления.

В каталунската столица се полагаха и цветя край обществените сгради, които бяха "атакувани" от полицията в неделя при опита на централните власти да попречат те да бъдат използвани като избирателни секции. В акцията участваха най-големите каталунски профсъюзи.

Премиерът Карлес Пучдемон обяви, че подкрепя провеждането на стачката."Тази стачка ще помогне да се подсили това, което направихме в неделя и ще направим в близките дни", каза той

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай