Японец и британец с Нобел за медицина

Японец и британец с Нобел за медицина | StandartNews.com

Стокхолм. С наградата за медицина страртира Нобеловата седмица. Учените Шиниа Яманака от Япония и Джон Б. Гърдън от Великобритания спечелиха престижното отличие за революционните си изследвания за стволовите клетки и с клонирането на животни.

Яманака и Гърдън са открили, че "зрели, специализирани клетки могат да бъдат препрограмирани, за да станат незрели клетки, способни да се развиват във всички тъкани в тялото". "По този начин те създадоха нови възможности за изследване на заболявания и развиване на методи за диагноза и терапия", съобщи Нобеловият комитет. Гърдън в момента работи в Института Гърдън в Кеймбридж, а Яманака е професор в университета в Киото, Япония.

Заради икономическата криза Нобеловата фондация намали с 20% паричната сума на наградата. Тя вече е 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара, 930 000 евро).

Миналата година Нобеловата награда за медицина беше присъдена на Брус Бойтлер от САЩ, Жюл Хофман от Люксембург и Ралф Щейнман от Канада за революционните им изследвания в областта на имунната система.

Носителите на наградата тази година ще получат отличието си на официална церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на годишнината на създателя на наградата Алфред Нобел, починал през 1896 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай