Войска срещу бунта

Властта в Киев изкара военни да пазят административни сгради, спецчасти готвят атака

Войска срещу бунта | StandartNews.com

Киев. Украинското правителство мобилизира хиляди военни да пазят властта от народния гняв срещу отказа от споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Това стана, след като в неделя стотици хиляди превзеха центъра на Киев и окупираха кметството и профсъюзния дом, а в понеделник под обсада се оказа и сградата на Министерския съвет.

Заради големите протестни прояви украинското министерство на вътрешните работи е мобилизирало хиляди военнослужещи от вътрешни войски. Те ще участват в охраняването на зданията на органите на държавната власт. По-рано бе съобщено, че представители на вътрешните войски са потеглили към Киев от база в град Николаев. Към столицата били изпратени и специални части на милицията. Междувременно се появи и информация, че около 40 автобуса с курсанти от последните курсове от академията на вътрешните войски са се отправили към украинската столица. Междувременно в сайта на радио "Гласът на Русия" бе разпространено видео, за което се твърди, че показва как към Киев с влакови композиции се извозват бронирани машини и танкове. Информацията обаче не бе потвърдена. Лидерът на опозиционната партия "Свобода" Олег Тягнибок пък съобщи, че разполага с информация, че украинските власти се готвят да използват водни оръдия срещу мирните протестиращи в Киев.

Бунтът от неделя продължи вчера с окупация на редица сгради на държавни учреждения. Под обсада втори ден останаха сградите на кметството и профсъюзния дом, където демонстрантите се барикадираха в неделя. По данни на органите на реда в едната сграда има около хиляда, а във втората - над 500 души. В синдикалната централа е разположен щабът на съпротивата, създаден от опозицията, и малък пресцентър. Там се намираха и депутати от опозицията. Според опозиционния лидер Юри Левченко във вътрешния двор на кметството има стотина бойци от спецчастите за борба с безредиците "Беркут". Те се опитали да щурмуват и освободят сградата, но безуспешно. Киевската милиция призова в изявление протестиращите да напуснат сградите на кметството и профсъюзния дом, но призивът не бе изпълнен.
Вчера под обсада попадна и сградата на правителството в Киев. Демонстранти спряха и движението на транспорта край сградата. На пътното платно пред главния вход спряха над 10 леки коли със знамената на Украйна и на Евросъюза. Край сградата, отцепена с кордон от милиция, се събраха няколко хиляди души. Заради окупацията служителите в министерския съвет вчера не успяха да отидат на работа. Всички входове към сградата бяха блокирани. "Това, което се случва днес около правителството, е стачка", заяви бившият външен министър Юрий Луценко, който сега е в редиците на протестиращите. Градските власти в Киев, чиято сграда също е под обсада, съобщиха, че основни услуги като обществен транспорт и болници работят нормално.

Площадът на независимостта също бе окупиран от революционери, които още в неделя вечер опънаха там палатки и издигнаха барикади от пейки, превзети полицейски заграждения и части от голяма изкуствена коледна елха. От централната сцена на площада звучаха музика и опозиционни речи. Православни свещеници пък четяха молитви за пострадалите.

Париж обезпокоен от събитията, Берлин впечатлен от мащаба

Париж изразява своето безпокойство от събитията в Киев, обяви вчера представител на френското външно министерство, цитиран от РИА Новости.

"Франция осъжда насилието, което доведе до множество ранени сред протестиращи, полицаи и журналисти. Украйна се готви да бъде домакин на Съвета на министрите на външните работи на страните от ОССЕ и призоваваме всички страни към сдържаност", каза на пресконференция Ромен Надал

Мащабът на протестните акции в Украйна направи голямо впечатление на Германия, заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберг. "Правителството на Федералната република е впечатлено от факта колко много украинци са готови да отстояват принципите си и да се борят за мечтите си", каза той.

Канцлерът Ангела Меркел призова украинското ръководство да се въздържа от използването на сила срещу демонстрантите. Федералният канцлер се е обърнал към президента на Украйна Виктор Янукович с призив да направи всичко за постоянната защита на свободата на мненията и правото за провеждане на мирни демонстрации. "Проевропейските митинги в Украйна представляват ясно послание, трябва да се надяваме, че президентът Янукович ще възприеме това послание", подчерта говорителят.

Вигенин зове към европейско отношение

Към сдържаност и диалог призова украинските власти външният министър Кристиан Вигенин. Той припомни, че Украйна е изразила желание да подпише споразумението за асоцииране с ЕС и би следвало страната да се отнася по "европейски" към протестите. Вигенин не скри, че ситуацията в Киев буди притеснение и че в момента заедно с "колегите от ЕС се опитваме да намерим общ отговор на ситуацията". Външно министерство още миналата седмица излезе с официална позиция за случващото се в Украйна, в която изрази "разочарование по повод решението на правителството на Украйна да преустанови процеса на подготовка за подписване на споразумението за асоцииране с ЕС".

Политолози: Страната е пред революция

Ситуацията в Украйна е предреволюционна, смята политологът Павел Святенков, цитиран от РИА Новости. Според него украинската опозиция се опитва да вземе властта, но по легитимен начин. Междувременно лидерите на парламентарно представените опозиционни партии Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок поставиха ултиматум на председателя на украинския парламент Владимир Рибак. Те поискаха оставката на премиера Николай Азаров и напуснаха заседанието на помирителния съвет на Върховната рада. Кличко смята, че за разрешаване на политическата криза в Украйна не е достатъчна оставката на кабинета, а е необходима пълна промяна в системата на държавно управление. Сигурни сме, че трябва да има пълна промяна на властта. В Украйна се сменят министрите, правителствaта, но ситуацията се запазва. Длъжни сме да променим системата. Друго не ни устройва, каза на брифинг Кличко.

Парламентът обсъжда вот на недоверие

Украинската Рада ще обсъди днес поискания от опозицията вот на недоверие, съобщи ИТАР-ТАСС.
"Ще внеса въпроса за недоверие към правителството за разглеждане. Такъв е правилникът, такъв е законът", каза председателят на украинския парламент Володимир Рибак. Той добави, че ако депутатите приемат решение да се обсъди вотът на недоверие, няма да се чака мнението на заинтересованата парламентарна комисия.
На въпрос дали президентът Виктор Янукович ще приеме оставката на правителството, ако парламентът гласува недоверие на кабинета, Рибак отвърна: "Той ще подкрепи решението, което приемем в парламента".
Украинска делегация ще посети следващата седмица Брюксел, където в централата на Европейския съюз ще разговаря за цената на природния газ, работата с международните финансови институции, намаления търговски оборот с ЕС, съобщи външният министър на страната.

В продължение на две седмици пък Киев и Москва ще водят преговори, на които ще се обсъжда цената на газа. Това обяви украинският премиер Микола Азаров. "Предстоят ни преговори с Руската федерация по програми, които сме обсъждали неведнъж, за да изготвим необходимите показатели за изготвянето на бюджет 2014 г.", заяви Азаров в отговор на въпрос каква ще бъде цената на газа в бюджет 2014 г.

Три града обявиха безсрочна стачка

Три западни украински областни града - Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск - обявиха безсрочна мирна стачка в подкрепа на протестиращите в Киев. Въпреки мярката училищата и болниците ще работят при обичаен режим. В Лвов всяка фирма или организация сами трябваше да решат каква да е формата на стачката и дали да се присъединят към протестите в центъра на града. През уикенда на демонстрация в подкрепа на европейското бъдеще на страната в Лвов се събраха около 40 000 души. Междувременно Николаевската районна организация на управляващата в Украйна Партия на регионите се саморазпусна. Партийците в град Лвов планираха публично да си скъсат членските карти и документите за депутатски мандати от районния съвет. Те обявиха, че прекратяват съществуването на организацията си.

Циничност и подлост

Президентът Янукович подцени потенциала на протеста - първо, доста цинично и подло, се отказа от сътрудничеството с Русия. После, също цинично и подло, се отказа от сътрудничество с ЕС. Опитва се да си спазари някакви условия ту при нас, ту при тях", коментира руският политолог Георгий Бовт пред "Вечерняя Москва" по повод проевропейските протести в Украйна.

"Украйна излезе извън контрол", обобщава "Независимая газета".
Янукович отбеляза световен рекорд по бърза делегитимизация в очите на народа, коментира Дмитро Корчински, представен като украински политтехнолог. Според експерта "едва допреди две седмици Янукович можеше да се продаде на Москва при изгодни лично за себе си условия. А сега ще трябва да доплати на Путин за разрешение да му целуне обущата".

Според експерта Костянтин Бондаренко обаче протестът може да разцепи Украйна "по сирийския сценарий" на източна - проруска, и западна част, при това и двете части фактически ще бъдат под чужд контрол и влияние.

ЕС все още дава надежда

Протестите в Украйна показват, че Европейският съюз все още дава надежда на много хора, посочва коментаторът Иън Тейлър във в. "Гардиън". Протестиращите, които искат да се освободят от съветското минало, обаче може да установят, че западните политици не са много по-различни, пише в друг анализ коментаторката Марина Левицка.
Водачи на опозицията призоваха за общонационална стачка в опит да засилят "мирната революция", коментира британският в. "Индипендънт". Те се стремят да използват пробойните, които се появяват в режима на Янукович след оставката на шефа на канцеларията му, като се надяват, че депутати от управляващата партия ще дезертират към опозицията.

Засилващите се протести вече пряко заплашват властта на Янукович, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". Парламентарни лидери обсъждат начини за ограничаване на президентските правомощия.

ЕС не обмисля санкции

Европейският съюз не обмисля въвеждането на санкции срещу Украйна и не е искал оставката на украинския президент Виктор Янукович. Това заявиха на пресконференция говорители на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с протестите в Киев и съпътстващите прояви на насилие. Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, определи употребата на прекомерна сила като напълно неприемлива. Призоваваме всички украинци да решават съществуващите спорове по мирен път, добави тя.
Вратата на ЕС остава отворена, при наличие на необходимите условия сме готови отново да преговаряме с Киев, посочи говорителят на ЕК Пиа Хансен. Готови сме да обмислим подписване на споразумението за асоцииране, когато украинските власти покажат готовност за изпълнение на поставените изисквания, добави тя. На срещата във Вилнюс знаехме, че няма да подпишем подобно споразумение, заяви Хансен. По-рано вчера брюкселски експерт по разширяването на общността заяви, че източноевропейски страни от Европейския съюз обмислят възможността да наложат санкции на украинското ръководство и поддържащи го бизнесмени, предаде ИТАР-ТАСС. "Първата стъпка за въвеждане на европейски санкции е инициатива от страна на институции на ЕС или групи европейски страни. По отношение на Украйна тази идея в момента се обмисля от редица източноевропейски държави, за което свидетелстват изявления в медиите на множество европейски дипломати", каза Алехандро Гонсалес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай