Вижте как човек скача от космоса

Вижте как човек скача от космоса  | StandartNews.com
Австриецът Феликс Баумгартнер се кани да скочи от ръба на космоса. Свободното му падане към земята трябваше да започне в 15,30 часа българско време, но заради вятъра бе отложено за 17 ч., а след това - за 20 часа. Поради същата причина скокът не се състоя на 8 октомври.
Подобно нещо не е правено никога успешно от човек без машина. Екстремният спортист ще полети от края на стратосферата и се очаква да достигне скоростта на звука.

Той ще скочи от височина 36 576 м и ще пада пада в продължение на 5 минути, а след това ще се отвори парашутът му. Достигайки скоростта на звука - 1227,6 км/ч, 43-годишният Феликс ще е малко по-бърз от пистолетен куршум.

Тренировките на Баумгартнер са продължили 5 години – а най-сериозното предизвикателство е да устои на гравитацията. Според експерти земното притегляне може да го извади от съзнание и спортистът да не успее да активира парашута си.

При последния си тренировъчен опит през август Баумгартнер достигна скорост от 864 км/ч преда да отвори парашута си. Тогава той скочи от 29 456 м.

Опитът на екстремният спортист ще бъде предаван в ефира на редица телевизии, но с 20 секунди закъснение. Причината за това е да се избегне зрителите да видят на живо евентуален фатален край.

Гледайте на живо ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай