Великобритания предупреди Русия и Сирия за бъдещите им действия

Великобритания предупреди Русия и Сирия за бъдещите им действия | StandartNews.com

Лондон. Дейвид Камерън поиска Русия и Сирия да докажат, че подкрепеното от Москва предложение за предаване на химическите оръжия на Дамаск под международен контрол е искрено, предаде Ройтерс.

"Страните от ООН искат руското правителство и режимът на Асад да действат така, че да покажат, че инициативата представлява сериозно и искрено предложение", гласи изказването.

Говорителят на британския премиер добави, че отговорът на света след химическата атака от 21 август не може да бъде отлагана до безкрай. „Това не може да бъде безкраен процес. Много ще внимаваме за риска от тактики отклоняване на вниманието".

Великобритания ще подкрепи всяка „достойна за доверие" резолюция в Съвета за сигурност на ООН относно химическите оръжия на Сирия, която включва заплахата за използване на сила, заяви британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от АФП.

"Резолюцията трябва да попада под глава 7, за да бъде смислена и надеждна", заяви Хейг във връзка със седма глава от Хартата на ООН, която предвижда използване на сила при необходимост от принуждаване на някоя страна да спазва резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай