Ватикана потъва в траур по неволя

Оставката на папата обърка протокола на Светия престол

Ватикана потъва в траур по неволя   | StandartNews.com

Рим. Освен че оттеглянето на папа Бенедикт XVI изненада целия свят, оставката на Светия отец обърка протокола на Ватикана. Юристите на Светия престол са в недоумение и умуват как да изпълнят строгите правила около избора на нов глава на римокатолическата църква.
Бенедикт XVI ще се превърне в средностатистическия християнин Йозеф Ратцингер в 20.00 ч на 28 февруари. Той ще напусне Ватикана 3 часа по-рано с папския хеликоптер, за да се прехвърли в лятната папска резиденция край Рим.
Минута след 20.00 ч в сила влиза протоколът на Ватикана за освободения папски престол. Процедурата предвижда траурни церемонии като за починал, но те едва ли ще се проведат, тъй като в крайна сметка Бенедикт е жив. След смъртта на папата обикновено се запечатват покоите му, но в папската резиденция край Рим този път ще бъде Ратцингер.
Засега няма яснота и какво ще правят швейцарските гвардейци, които са лична охрана на Светия отец. Разбра се единствено, че Бенедикт ще се раздели с папския пръстен, който е символ на върховната власт във Ватикана. Той ще бъде счупен ден след оттеглянето му.
Очаква се всичко да си дойде на мястото с избора на нов папа. Това ще стане на специално събрание - Конклав. Точна дата за началото му няма, но е сигурно, че ще е между 15 и 20-и март. Крайна дата не е предвидена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай