Украинският парламент отказа да гласува вот на недоверие

Украинският парламент отказа да гласува вот на недоверие | StandartNews.com

Киев. Правителството на Украйна оцеля след вот на недоверие, предаде The Wall Street Journal. Парламентът е отказал да проведе вотът, който бе продиктуван от масовите протести срещу президента на страната Виктор Янукович и неговото правителство.

За предложението са гласували 186 народни представители, а за да бъде прието са били нужни 226.

Премиерът на Украйна Николай Азаров се извини за действията на силите на реда в събота, 30 ноември, на площада в Киев, Това той направи при изказването си от трибуната на парламента, където се обсъждаше внесения вот на недоверие на правителството.

Междувременно Янукович замина на планирано посещение в Китай, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от президентската администрация.

Визитата на Янукович в Китай е планирана отдавна, но на фона на изострената вътрешнополитическа ситуация експерти очакваха тя да бъде отменена.

Партията на регионите обяви началото на безсрочна акция в подкрепа на президента на Украйна Виктор Янукович. Това обяви от трибуна в Марнинския парк депутатът Юрий Болдирев, предаде РБК-Украина.

„Днес ние превзехме Марнинския плацдарм. Ние заявяваме, че днес започваме безсрочна акция в подкрепа на президента и нашата пария", каза той.

Според него всички протести на опозицията целят завземане на властта. „Това е фашистки преврат, но ние няма да се предадем и да позволим той да се осъществи", подчертава той.

Лидерът на опозиционната партия "Баткивщина" Арсений Яценюк заяви, че във Върховната Рада има провокатори, действащи в интерес на Партия на регионите, предаде РИА Новости. В отговор председателят на парламента Владимир Рибак каза, че в сградата няма никакви странично хора.

Депутатите от опозицията посрещнаха председателя на парламента с викове „Позор".

„Сега се извършват провокации от Партия на регионите. Както на улица „Банковая" имаше провокатори пт Партия на регионите, така сега председателят на парламента Владимир Рибак е дал указания да се вкарат тук провокатори", каза Яценюк от трибуната на законодателния орган.

Кризата в Украйна събуди безпокойство сред европейските й съседи, особено сред онези бивши комунистически държави, които в миналото също са били в хватката на Москва и сега се страхуват, че Киев ще се отдалечи от Европейския съюз, предаде "Франс прес".

Полският президент Бронислав Коморовски отмени планирана среща в понеделник с украинския си колега Виктор Янукович, за да проведе вместо това разговори на високо ниво за ситуацията в Украйна.

Полша, която бе силен застъпник за влизането на Украйна в ЕС, "ще гарантира, че вратата на Европа винаги ще остане отворена за Украйна", каза Коморовски пред репортери след разговорите във Варшава.

Няколко други страни в региона също изразиха безпокойство в понеделник от засилващите се вълнения в Украйна, докато хиляди протестиращи блокираха сградата на правителството в Киев.

Но според Александер Квашневски, специален пратеник на ЕС и бивш полски президент, е малко вероятно Янукович да се вслуша в призива на опозицията за оставка. "Много по-вероятно е да се използват по-строги мерки като въвеждането на извънредно положение в Киев или в голяма част на страната", смята той.

Украинският външен министър Леонид Кожара обаче увери полския си колега Радослав Сикорски в телефонен разговор, че правителството му няма намерение да предприема такива мерки. Междувременно литовското външно министерство повика украинския посланик във Вилнюс, за да изрази пред него безпокойството си от насилственото разпръсване на мирните демонстранти в Киев в събота.

Киев изненада Европа миналата седмица като отстъпи пред руския натиск в последния момент и отказа да подпише ключово споразумение с ЕС. Украинското решение да спре подготовката за споразумението за асоцииране с ЕС разпали война на думи между Изтока и Запада и изкара хиляди гневни украинци на улицата в подкрепа на евроинтеграцията.

Литовският президент Далия Грибаускайте, чиято страна председателства ЕС, призова Украйна да вземе "стратегически решения". "Украинските власти и опозиция трябва да постигнат споразумение чрез мирни и демократични средства", подчерта тя.

Призиви за мирно решение дойдоха и от други европейски политици, включително шведския външен министър Карл Билд - също силен поддръжник на украинската интеграция в ЕС, и неговите колеги от Чехия и Словакия, както и от представители на Брюксел.

Говорител на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че "демонстрациите изпращат много ясно послание" и изрази надежда, че Янукович го чува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай