Украински спецчасти обсадиха тв центъра

Украински спецчасти обсадиха тв центъра | StandartNews.com

Киев. Украинските специални части "Беркут" взеха под контрол телевизионния център в Киев под предлог, че имало призиви той да бъде блокиран от протестиращите. Същевременно безсрочният митинг срещу решението на украинските власти да отложат асоциираното членство на страната в ЕС продължи да събира хиляди протестиращи.

В късния следобед те бяха близо 10 000 души, съсредоточени този път пред 5 тв канала. Демонстрацията бе както с искането да се отразява обективно протеста, така и в защита на журналистите, които си вършат професионално работата, "съобщават истината за събитията на площада и се придържат към стандартите за свободата на словото".

Слух, че при посещението си завчера в Сочи при руския президент Владимир Путин украинският държавен глава Виктор Янукович е подписал тайно договор за влизането в Украйна на оглавявания от Москва Митнически съюз, допълнително нагнети напрежението. Но и Киев, и Москва категорично отрекоха подобни твърдения, наричайки ги манипулативни. Междувременно опозицията обяви три условия да седне на масата за преговори с властта.

"Настояваме да бъдат освободени всичките политически затворници, задържани на площад "Независимост", които са вече 16 души, настояваме да бъдат наказани всички виновни за силовото разпръсване на протеста и искаме оставката на правителството", обяви лидерът на партия УДАР Виталий Кличко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай