Турция замрази застрояването на парк Гези

Ердоган отправи критики към Европейския парламент

Турция замрази застрояването на парк Гези | StandartNews.com

Истанбул. Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпрусне протестиращите в Турция.

Стотици протестиращи в Турската столица Анкара излязоха по улиците на града. Хората изказаха за поредна нощ недоволството си срещу управляващата партия на премиера Реджеп Ердоган. Отново не се размина размина без сблъсъци между органите на реда и демонстрантите.

В ранните часове на днешния ден полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне част от протестиращите, които се опитаха да изградят барикади в близост до американското посолство. Някои от демонстрантите бяха задържани и отведени за разпит в полицията. Органите на реда проверяваха и барове и магазини, за да търсят хора, които са заподозряни за участие в безредиците.

Недоволството по улиците на най-големите турски градове започна след намесата на полицията по време на мирен протест на еколозите срещу застояването на парка Гези в Истанбул. Бунтовете бързо прераснаха в недоволство към управлението на министър-председателя Реджеп Ердоган.

Стотици в столицата Анкара излязоха за пореден път на демострации срещу партията на Ердоган. Полицията, както до сега, ги обстрелва с гранати сълзотворен газ и водни оръдия.

В Анкара полицията задържа десетина души. Вчера Ердоган обяви, че замразява плановете за преустройство на парка „Гези" в Истанбул, който е формалната причина за недоволството в страната.

Той оставя решението на въпроса на съда, като така прехвърля топката в полето на протестиращите. Премиерът отново призова стотиците протестиращи да се изнесат от парка.

Финансовите пазари се съживиха след изявлението на премиера. Но Ердоган също така отново постави ултиматум на протестиращите - до неделя да напуснат парка. Днес и утре той свиква големи митинги на своите поддръжници в цялата страна, които, по думите му, ще покажат истинското лице на Турция.

Турският премиер оценява продължаващите протестни действия срещу правителството като „един театър на открито" и пояснява: „Истинските актьори са се скрили зад завесата; гледката пред завесата е една, зад завесата – съвсем друга. Отпред на подиума са изкарани искрени и наивни младежи; отзад в мрака стоят нелегални организации."

Междувременно ръководството на Би Би Си съобщи, че прекратява сътрудничеството си с турския телевизионен канал НТВ, който досега транслираше предавания на британската корпорация. Причина за това е решението на турския канал да не излъчва в ефир предаване на Би Би Си относно нежеланието на турските медии, включително НТВ, да отразяват антиправителствените вълнения в Истанбул.

Ердгоган отново отправи остри критики към Европейския парламент и Германия заради тяхното отношение към продължаващите повече от две седмици протестни действия в Турция, съобщи електронното издание на вестник Заман, предаде агнеция Фокус. „Отхвърляме резолюцията на ЕП за протестите в парка „Гези" на площад Таксим в Истанбул. С какво право, с каква самоличност вие вземате подобно решение по отношение на Турция? Ако вземате подобни решения, нека те да са насочени към Великобритания! От друга страна, Германия ни дава акъл. Нека запази този акъл за себе си. Вижда се какво прави полицията в Германия с цивилните граждани. Първо намерете убийците на 8-те наши сънародници на германска земя и тогава се изправете срещу нас", цитира думите на Ердоган изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай