Турция и Египет отзоваха посланиците си

Турция и Египет отзоваха посланиците си | StandartNews.com

Анкара/Кайро. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отзова посланика на страната в Египет Хюсеин Авни Босталъ. Той беше извикан на спешни консултации в Анкара. Малко по-късно египетското външно министерство също обяви, че отзовава посланика си в Турция – Абдел Рахман Салах.

Загиналите при последните безредици в страната достигнаха над 600 души за два дни, а Ердоган обвини Запада, че не обръща достатъчно внимание на случващото се в страната. Турският премиер призова за спешно заседание на Съвета за сигурност към ООН и обяви, че властите в Кайро трябва да бъдат съдени за извършеното „клане".

Съветът заседава при закрити врата късно вечерта в четвъртък, след което призова враждуващите страни в Египет да сложат край на насилието.

Ердоган имаше топли отношения с бившия египетски президент Мохамед Морси, който беше свален с преврат на армията в началото на юли.

Междувременно организацията на Морси – Мюсюлманското братство, отново призова за демонстрации в петък, при които има опасения за ново насилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай