Танго и футбол под тиарата

Папа Франциск е непримирим защитник на бедните

Танго и футбол под тиарата | StandartNews.com

Консерватор, латиноамериканец, с голям опит на духовен пастир, който никога не е работил в бюрократичния апарат на курията. Това са само част от ключовите детайли от образа на новия папа Франциск. Има обаче и друг аспект, преплитащ се със светския човек, с личността Хорхе Марио Берголио, който въпреки отдадеността си на Бога не остава чужд на земната естетика и изкуство, разбира се, солидно дозирани с морал.

Аржентинецът, йезуит със солиден академичен бекграунд, диалогичен и умерен, е любител на тангото (кой ли аржентинец не е?), а също е и футболен запалянко (също не е за учудване) на клуб Сан Лоренсо де Алмагро. Дори има фланелка на отбора, подписана от всичките му играчи, и е официален член на фенклуба. А и не трябва да се премълчава фактът, че преди да влезе в лоното на църквата, като всеки нормален човек си е имал и гадже, според някои тя дори му е била годеница.

Досегашният глава на аржентинската католическа църква е смятан за благоразумен човек, което не му е попречило да има сериозни търкания и противоречие с настоящото правителство в родината му по теми като еднополовите бракове, отбелязва испанската агенция ЕФЕ.

През 2005 г., след смъртта на папа Йоан Павел II, архиепископът на Буенос Айрес помолил кардиналите електори да не гласуват за него. Ето защо на тогавашния конклав остава на второ място, след Бенедикт XVI, обявен след оставката си миналия месец за "заслужил папа", с когото сега двамата ще обитават свещеното пространство на Ватикана - т.е. ситуация прецедент. Някои дори твърдят, че отстъпил, за да пропусне на челна позиция за тиарата тогавашния кардинал Йозеф Рацингер.

Той е първият папа от Америките, първият член на Ордена на йезуитите на Свети-Петровия престол и първият с името на Свети Франциск от Асизи. Франциск е и първият папа от 1300 години, който не е европеец, макар че европейските му корени са сравнително свежи и добре проучени.  Дядо му е от Портакомаро, община с около 2000 жители в провинция Асти на северната италианска област Пиемонте. Баща му, жп работник, се прехвърля в Торино, откъдето емигрира в Аржентина и има пет деца, едно от тях, както се оказва, е бъдещият папа.

Хорхе Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес. Завършва средно техническо образование със специалност химик и си има приятелка. ("Беше момиче от групата, с която ходехме на танци, чак след това открих религиозното призвание...", е казал тогава свещеникът в книгата "Йезуитът", посветена на него преди повече от 3 години от журналистите Франческа Амброджети и Серджо Рубин. От книгата разбираме, че любимият му филм е "Угощението на Бабет" на режисьора Габриел Аксел, любимата му картина - "Бялото разпятие" на Марк Шагал, а любимата музика - Бетовен.

На 21-годишна възраст се обръща към църквата - става член на Ордена на йезуитите.

И преди, и след като се отдава на религиозна служба, е известен почитател на творбите на сънародника си Хорхе Луис Борхес.

Ръкоположен е за свещеник на 13 декември 1969 г., в разгара на аржентинската военна диктатура между 1973 г. и 1979 г. Заради което сега ще трябва да изтърпи критики за близостта му с хунтата и компромисите, които е правил заради нея, при обстоятелства, които никога досега не са били изяснени докрай, посочва в. "Ла Стампа".

Хорхе завършва два факултета в Аржентина - първо философия, а после теология, след което става преподавател. През 1980 г. става ректор на семинарията в Сан Мигел, където е учил. Прави докторат в Германия през 1986 г. и се връща да служи в родината.

Папа Йоан Павел Втори призовава Берголио на консисторията (събрание на папата и кардиналите от католическата църква, на което папата съобщава нови назначения на свободните кардиналски постове) през февруари 2001 г. във Ватикана, където е ръкоположен за кардинал. В "Йезуитът" на въпрос как се самоопределя, той отговаря просто: "Хорхе Берголио, свещеник".

Точно в този период е и апогеят на откритата му конфронтация със семейство Кирхнер - първо с президента, вече покойник, Нестор Кирхнер, а после със съпругата му, в момента държавен глава на Аржентина - Кристина Фернандес. И заради социалната им политика, и заради отношението им към земеделските производители, но най-вече заради приемането на закон, признаващ хомосексуалните бракове, както и друг закон за абортите. Тези два последни фактора го карат дори да оглавява манифестации срещу правителството и да прави бдения пред парламента, но губи битката.

Като кардинал Берголио става известен със своята скромност, доктринален консерватизъм и съпричастност към социалната справедливост. Неговата скромност личи и в начина му на живот - живее в малък апартамент на втория етаж в сърцето на Буенос Айрес вместо в епископска резиденция. Именно от прозореца на дома си става свидетел на уличните сблъсъци в разгара на икономическата криза през 2001 г.

Отказва да ползва лимузина с шофьор, а предпочита градския транспорт и дори си готви сам. Освен това редовно ходел да се изповядва в църквата, в чието съседство живеел. Не е за пропускане и фактът, че и в Рим при събирането на конклава е един от малкото кардинали, които отказват да се качат в официален автомобил.

Въпреки че се радва на добро здраве, според ЕФЕ, папата е без един бял дроб заради инфекция на младини и затова понякога има респираторни проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай