Тамерлан Царнаев вероятно е вербуван терорист

Тамерлан Царнаев вероятно е вербуван терорист | StandartNews.com

Вашингтон. По-големият брат от атентаторите в Бостън Тамерлан Царнаев е прекарал половин година в Дагестан през 2012 г., където може да е бил вербуван от терористи, предаде „Ню Йорк Таймс".

Тамерлан Царнаев, който бе убит в петък в Уотъртаун (щата Масачузетс) при престрелка с полицията, през миналата година е прекарал шест месеца в руската република Дагестан. Неговият баща Анзор Царнаев твърди, че синът му се е завърнал в Русия, за да си извади нов паспорт, но по някакви причини неговото пребиваване там се е проточило. Анализаторите смятат, че това е била важна стъпка по неговия път към извършването на терористичното нападение в Бостън.

Анализи показват, че Тамерлан Царнаеви е израснал с религиозни възгледи, съобщи Си Ен Ен. До момента няма данни за сътрудничество на атентаторите с джихадски групировки, но съмнения не лисват. По данни на социалните медии, позоваващи се на семейната среда на братята, религиозните им възгледи стават все по-радикални през последните три- четири години.

През август 2012 г., скоро след завръщането си от дълго посещение в Русия, Царнаев създадва канал в „YouTube", в които подрежда връзки към редица видеоклипове. Две от клипетата, които са били позиционорани в категория „терористи", са заличени. По анализ на местни медии тези клипчета са били на членове на най-мощната ислямсака групировка в Кавказ на север, която включва Чечня и Дагестан.

Източник на американското разузнаване разказва, че следователите търсят данни за връзка на Тамерлан Царнаев с групировката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай