Тачър: Да си тръгват, ако не ги е срам!

Тачър: Да си тръгват, ако не ги е срам! | StandartNews.com

Маргарет Тачър, бивш министър-председател на Великобритания, почина на 87 години на 8 април. Днес в Лондон ще се състои нейното погребение.

"Но без значение дали сте съгласни с нейната политика или не, биографията й е изпълнена с повече учудващи факти, отколкото сте си представяли" пише списание "Тайм". 

Тачър може да е спомогнала за откриването на крем-сладоледа. След като завършва химия в Оксфорд, работи няколко години като лаборант във фабрика в Хамьрсмит. Била е част от екипа, чиято задача е била да вкарат повече въздух в сладоледа. Така се появява крем-сладоледа, в който има по-малко съставки и струва по евтино.

Въпреки това, по-кьсно е била наричана „крадеца на мляко", след като спира програмата за безплатно мляко за ученици в училище през 70-те.

Тачър често работела по цяла нощ. Когато Харли Буут, съветник на Даунинг Стрийт, я попитал дали екипа му може да си ходи, тьй като вече било 1,00 сутринта, Тачър отговорила, "Да, ако не ги е срам".

Според данни от секретни файлове, обявени от британското правителство през декември 2009, личното оръжие на Тачър е бил американски Ругер – същия модел и марка като тези използвани от полицията в Северна Ирландия.

А докато присъствала на икономическия форум в Токио през юни 1979, категорично отказала да бъде пазена от 20 жени-каратеки.

Любимият й цвят бил тюркоазено зелено, както сама споделила с Кенет Харис, журналист от Обзървър.

Що се отнася до дрехи, Тачър е била доста по-консервативна. При откриването на реновирания Маркс анд Спенсърс в Лондон, заявява, че носи само бяло, черно, сиво или тъмно синьо.

Описвала ръчната си чанта като единственото сигурно място на Даунинг Стрийт. Една от тази чанти, черен Ферагамо, която тя закупила за 450 лири през 80-те, беше продадена за 150,000 лири на интернет акцион през 2000.

Любимият й спорт е тенис.

Бах е бил любимият й композитор, а през студентските си години е пяла в хора на Оксфорд. Наслаждавала се също и на Шопен и Бетовен.

Любимата й напитка на официални събития била контрйо, но всеки ден след работа си почивала с по едно уиски със сода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай