Светът осъди насилието в Египет

Светът осъди насилието в Египет | StandartNews.com

Брюксел. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън коментира случилото се в Египет вчера и заяви, че остро осъжда насилието, избухнало там, предаде РИА Новости.

„Призовавам египетските сили за сигурност да проявят максимална сдържаност, а временното правителство да отмени извънредното положение в страната", подчерта Аштън.

В сряда сутринта органите на реда в Египет започнаха разтурването на палатковите лагери на поддръжниците на сваления от власт президент Мохамед Мурси в Кайро. За тази цел полицията употреби гранати със сълзотворен газ.
При сблъсъците бяха убити общо 278 души, сред които има и полицейски служители.

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън също осъди прилагането на сила от страна на египетските военни при разпръскването на демонстрациите на поддръжниците Мурси, предаде ИТАР-ТАСС.

„Насилието нищо няма да реши. В Египет е нужен истински преход към истинска демокрация. Това означава, че всички страни- както привържениците на президента Мурси, така и военните, трябва да постигнат компромис. Това е, което трябва да се случи", подчерта Камерън.

По повод събитията в Египет се изказа и президентът на Турция Абдуллах Гюл, като заяви, че в страната на практика се осъществяват събития, за които предварително са съществували сериозни опасения, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви. Турският президент напомни, че Анкара многократно е предупреждавала за подобно изостряне на обстановката във водещата арабска страна и още веднъж декларира, че Турция категорично няма да се приеме прилагане на тактиката на свършените факти в Египет. Опасенията на Абдуллах Гюл са, че Египет върви към хаос, от който няма изход. По този повод президентът на Турция отново призовава за започване на процес, чрез който страната отново да се върне към демокрацията.

Военното командване на САЩ пък изучава възможността да отмените съвместните американско-египетски военни учения „Брайт Стар" заради насилието, което избухна в Египет, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от източник в министерството на отбраната на САЩ.

Целта на тези учения е отработване на взаимодействието между военното командване на египетската армия и американските въоръжени сили.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган също разкритикува „изключително тежките убийства", извършени от египетските сили на реда при разпръсването на поддръжници на Мохамед Мурси в Кайро, като обвини международната общност в лицемерие, предаде АФП.

„Случи се много тежко избиване на египетския народ, който просто провеждаше мирни демонстрации", заяви Ердоган от летището в Анкара, преди да замине за Туркменистан.

Ердоган разкритикува бездействието на международната общност, като обвини Запада в „лицемерие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай