Светът осъди атентата в Бостън

Светът осъди атентата в Бостън | StandartNews.com

Световните лидери изразиха в изявления ужаса си от взривовете, окървавили финала на маратона в Бостън в понеделник, при който загинаха най-малко трима и бяха ранени поне 144 души.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди проявената безсмислена жестокост, която според него изглежда още по-ужасна на фона на едно спортно събитие, което би трябвало да обединява хората. Той е научил новината по време на церемония, отбелязваща годишнина от геноцида в Руанда и признава, че все още няма достатъчно информация, за да направи коментар. Обещава по-късно да направи изявление, когато се запознае с развитието на проведеното разследване. "Сега просто бих искал да кажа, че в мислите си със с Бостън", е казал още Бан Ки Мун.

Британският премиер Дейвид Камерън и външният министър Уилям Хейг са изразили шока си от случилото се и също са се присъединили към съболезнованията за жертвите и молитвите за ранените.

Френският президент Франсоа Оланд е изказал пълната солидарност на Франция с американския народ в този толкова тежък момент.

Съболезнования изказа също външният министър на Австралия. Посланикът на Саудитска Арабия в САЩ също изрази своята съпричастност към шока за американците.

Премиерът на Италия Марио Монти е изпратил послание до президента на САЩ Барак Обама, в което осъжда бомбените атаки в Бостън и изразява подкрепата на Рим към американския народ. Монти посочва, че експлозиите са „страхлив акт на насилие, който предизвиква презрение".
Италианският премиер изразява своите съболезнования на семействата на жертвите и пожелава скорошно оздравяване на ранените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай