Стотици хиляди отново са в центъра на Киев

Целта в неделя е демонстрантите да достигнат милион

Стотици хиляди отново са в центъра на Киев | StandartNews.com

Киев. Стотици хиляди хора отново се събраха на протест срещу президента Виктор Янукович в центъра на Киев. Според данни на участници към обяд протестиращите са били най-малко 200 000 хиляди души, което за пореден път се размина с оценката на вътрешното министерство: милицията съобщи за 5000 участници. В отговор от профилите на #Евромайдан наводниха социалните мрежи със снимки на демонстрацията с коментара „Ето това са 5 хиляди според МВР".

Опозицията свика за неделя „милионен митинг". Появиха се и съобщения за очаквани провокации.

„МВР разполага с информация, че около 200 младежи в центъра на града се екипират с маски, палки и бутилки със запалителна течност и възнамеряват да се отправят към администрацията на президента и кабинета на министрите на Украйна", съобщиха от министерството.

Някои от хората са с каски, за да се предпазят от удари при евентуални сблъсъци.

Протестиращите на площад „Независимост" започнаха да изграждат барикади от пейки, гуми, клони и други подръчни материали, както и палатков лагер.

Момичета с носии пък раздаваха целувки и цветя на полицаите.

Междувременно бившият премиер Юлия Тимошенко, която в момента е в затвора, за пореден път обяви, че опозицията насоява за „незабавна" оставка на правителството.

Демонстрациите започнаха именно след като Янукович отказа да позволи на Тимошенко да се лекува в чжбина. Това беше условие от Брюксел, за да може страната да подпише договора за асоцииране към Европейския съюз. Отказът беше приет като ново обръщане на страната към Русия.

В същото време икономисти предупредиха, че продължаващите вече две седмици протести носят риск за икономиката на страната и опасността от девалвиране на украинската гривня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай