Стъпка по стъпка към Белия дом

Стъпка по стъпка към Белия дом | StandartNews.com

Вашингтон. 51-годишният Барак Обама прокара реформа на националната здравна система и нареди операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен, но изпита трудности в съживяването на икономиката и създаването на работни места. Ройтерс подбра ключовите факти за Обама и как той стъпка по стъпка стана първия афроамерикански президент.

Обама има минало като никой друг президент в историята на САЩ. Неговата майка Ан Дънам е бяла жена от Канзас, а баща му е чернокож кенциец, Барак Обама-старши, който не е виждал особено често сина си след развода. Обама прекарва голяма част от детството си в Индонезия и после в Хавай, където е живял заедно с баба си и дядо си по майчина линия.

Обама е имал трудности заради смесения си произход, докато е растял – писал е в мемоари, че се е чудил дали няма нещо нередно с него; освен това е страдал от липсата на баща си, когото той е считал за "някакъв мит" и допуска, че това може да го е накарало да употребява марихуана и кокаин в младежките си години.

Обама завършва Колумбийския университет в Ню Йорк през 1983 г. и започва да работи в бизнес сектора в Ню Йорк; през 1988 г. записва право в "Харвард" и става първият тъмнокож главен редактор на престижното издание Harvard Law Review.

Връзката на Обама с Конгреса не е много добра; дори когато демократите контролираха Камарата на представителите и Сената, републиканците често успяваха да блокират инициативите му. Ситуацията стана още по-трудна, когато републиканците спечелиха господството над Камарата на частичните избори през 2010 г.

В началото на 90-те години Обама работи за кампания за регистриране на гласоподаватели в Чикаго, преподава конституционно право в Чикагския университет и се присъединява към адвокатска кантора, специализирана в граждански права и развитие на добросъседство; жени се за Мишел Робинсън, която среща, докато е стажант в една кантора, а тя е трябвало да бъде негов надзорник.

В  редките моменти, когато е имал свободно време, Обама се занимава с баскетбол и сравнително редовни играе в зали за тренировки на ФБР; освен това отделя време за училищните и спортни събития на дъщерите си Саша и Малия и опитва да излиза от време на време с жена си.

Политическата кариера на Обама започва с изборите за щатски сенат в Илинойс през 1996 г. и достига голям възход през 2004 г. с вдъхновяващ реч на партийния конгрес на Демократическата партия; през ноември същата години е избран за сенатор в Конгреса.

Обама спечели номинацията на демократите през 2008 г. като победи Хилари Клинтън, бивша първа дама и сенатор от Ню Йорк, и след това стана президент, като победи републиканеца Джон Маккейн; заредената с емоции и очаквания кампания беше изградена около темата за "надежда и промяна" и беше задвижена предимно благодарение на политическа реторика, а не на конкретни програми.

При полагането на клетвата на 20 януари 2009 г. във Вашингтон цареше оптимистично настроение, а въпреки студа в парка пред Конгреса бяха се събрали около 1.8 милиона души. Обама пое поста с одобрение от 68% от американците.

Обама получи тежко наследство от своя предшественик Джордж Буш-младши. Страната водеше две тежки, непопулярни и скъпоструващи войни в Афганистан и Ирак, чийто край изглеждаше като илюзия. Доверието в Америка по света бе разклатено, а в страната бушуваше най-тежката икономическа криза от времето на Великата депресия (1929-1933), предизвикана от безразсъдното раздаване на ипотечни кредити.

Демократът се зае последователно да решава всички тези задачи. Още в края на първата година от своя мандат стопанинът на Белия дом получи Нобелова награда за мир, която бе не просто признание, но и израз на големите очаквания за промяна, които светът свързваше с неговото име.

Той изтегли американските войски от Ирак, като в момента страната е една от сравнително стабилните в Близкия Изток. Направи сериозен опит да подобри отношенията си с арабските страни, особено след прочутата си реч в Кайро през 2009 г.. Възприе нова стратегия за Афганистан, засили американското военно присъствие там и едновременно с това постави като краен срок за изтегляне – 2014 г. Голяма победа бе и ликвидирането на терорист №1 Осама бин Ладен в Пакистан в началото на май 2011.

В средата на април 2009 г. Обама начерта визия за свят без ядрени оръжия, който би бил далеч по-безопасен от днешния. Стъпка в тази посока бяха преговорите с Москва.

Демократът разведри отношенията с Русия, които бяха достигнали най-ниската си точка при неговия предшественик. През май 2010 в Прага той сключи Договора за стратегическите нападателни оръжия (т.нар. СТАРТ-2/СНВ-2), с което приключи успешно процесът на "презареждане" на руско-американските отношения. "Личната роля на Барак Обама и неговият нестандартен поглед върху международната политика се превърнаха в основен движещ фактор за промяната на отношенията", заяви в интервю за БГНЕС авторитетният руски анализатор Фьодор Лукянов.

Настоящият стопанин има голяма заслуга и за преодоляване на икономическата криза, завещана му от предишната администрация. На първо място беше приет пакет с икономически стимули на стойност 700 милиарда долара. Оказана бе финансова помощ на изпитващите криза автомобилни и банкови гиганти. Всичко това засили ролята на държавата в икономиката, което не се приветства от републиканските опоненти на Обама. Но доказателство за неговия успех са следните факти: икономиката на САЩ излезе от рецесия и вече няколко поредни тримесечия регистрира икономически растеж; големите финансови институции на Уолстрийт, които се възползваха от помощта, вече връщат или са върнали парите, отпуснати им от държавата. Венец на вътрешната и икономическа политика на Обама е приемането на здравната реформа.

Въпреки постигнатите успехи по време на мандата му (2009 до днес), САЩ продължават да страдат от висок бюджетен дефицит, надхвърлящ 1 трилион долара, и сравнително висока безработица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай