Спечасти взеха под контрол телевизионния център в Киев

Спечасти взеха под контрол телевизионния център в Киев | StandartNews.com

Киев. Украинските специални части "Беркут" взеха под контрол телевизионния център в Киев под предлог, че имало опасения той да бъде блокиран от протестиращите.

За пореден сен безсрочният митинг срещу решението на украинските власти да отложат асоциираното членство на страната в ЕС продължава да събира хиляди протестиращи, предаде БНР.

Хиляди хора нощуваха в палтки и тази нощ на импровизирания град на свободата, а други търсеха спасение от студа край запалените огньове. През деня централният площад на Киев отново се изпълни от хиляди протестиращи. Речите на активистите се редуват с песните на известни изпълнители. Опозицията е склонна да преговаря с властите, но при определи условия. Обяви ги лидерът на партия "Удар" Виталий Кличко:

Ние сме тук на Майдана и настояваме незабавно да бъдат освободени незаконно задържаните активисти на протеста, виновните за кървавите събития от миналата събота да бъдат наказани, а вътрешният министър, както и цялото правителство, да подадат оставка. Без борба няма да победим, каза пред хилядите на Площада на независимостта Виталий Кличко.

Днес се появиха опасения, че властите могат със сила да изгонят протестиращите от окупираните от тях сгради под предлог, че е необходима спешна дезинфекция. По време на масовите акции вече са регистрирани няколко случая на инфекциозни заболявания и отравяния.

Междувременно украинският премиер Никола Азаров подкрепи инициативата да бъда създадена тристранна комисия за разследване на полицейското насилие срещу протестиращите. В нея ще участват представители на правителството, опозицията и на Съвета на Европа.

Междувременно се появи съобщение, че президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Виктор Янукович, не са обсъждали възможността за влизане на Украйна в митническия съюз на срещата си в Сочи. Това заяви Димитрий Песков - прессекретар на руския президент. Путин и Янукович разгледаха текущото състояние и перспективите на руско-украинското сътрудничество във финансово-кредитната сфера, добави още Песков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай