Сноудън иска убежище в Русия

Сноудън иска убежище в Русия | StandartNews.com

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който от седмици се намира на летището в Москва, заяви след среща с правозащитници, че иска да остане в Русия, докато успее да отлети със самолет за Латинска Америка, предаде Интерфакс. Руската агенция цитира Татяна Локшина, заместник-директор на руския клон на международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч", която присъства на срещата на Сноудън с руски правозащитници в транзитната зона на московското летище "Шереметиево".

Журналисти не бяха допуснати на срещата, а Сноудън за първи път излезе от транзитната зона, за да отиде в хотел в рамките на летището. Сноудън заявил пред правозащитниците, че възнамерява още в петък да подаде молба за временно политическо убежище в Русия. Според Татяна Локшина американецът, обвинен в родината си в издаване на тайни американски разузнавателни програми, е помолил правозащитниците да му окажат съдействие да получи временно убежище в Русия. По-рано идеята за подобна молба пропадна, след като Москва обяви, че той може да остане в Русия, ако престане да издава американски тайни.

Вчера Сноудън е декларирал готовност да прекрати своята дейност, съобщи директорът на руския клон на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Сергей Никитин. Руският депутат Вячеслав Никонов, който също присъства на срещата, допълни, че Сноудън е обявил, че не възнамерява занапред да причинява вреди на САЩ. По думите му Сноудън не е уточнявал дали иска временно или постоянно убежище - малко след като бе разпространена новината за желанието на Сноудън, от Кремъл обявиха, че не са получавали молба от него. Условията за предоставяне на убежище обаче остават същите, заяви прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Песков припомни, че бившият сътрудник на ЦРУ и консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това".

В четвъртък Сноудън изпрати писмо, с което покани правозащитниците на срещата в "Шереметиево". В него той споделил, че иска да посети страните, които са готови да му предоставят убежище - Венецуела, Боливия и Никарагуа. Татяна Локшина публикува писмото на страницата си във Фейсбук. В него Сноудън се оплаква, че американското правителство води незаконна кампания, за да му попречи да получи убежище. "Тази опасна ескалация е заплаха не само за достойнството на Латинска Америка или за моята лична сигурност, но и за основните права, полагащи се на всеки човек, за да живее свободен от преследване", се казва в посланието. Междувременно президентът Барак Обама изрази разочарованието си от Китай заради случая със Сноудън, който първо избяга в Хонконг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай