След 150 г. мечтата "Мармарай" свърза Европа и Азия

Ако стегнем жп мрежата, Германия и Австрия ще пуснат влакове транзит през България

След 150 г. мечтата "Мармарай" свърза Европа и Азия | StandartNews.com

Навръх 90-годишнината на републиката - 29 октомври, Турция сбъдна мечта на 150 г. - пусна жп тунела "Мармарай", който минава под Босфора. След 9 г. "проектът на века", както го наричат турските власти, дългата 13,6 км отсечка ще свърже Азия и Европа, 1,4 км от нея ще минават на 60 м под водата. Тунелът ще облекчи междуконтиненталния трафик, натоварен от ежедневното пътуване на милиони хора от единия до другия бряг на Истанбул.

"Това бе мечта на 150 г., която днес е реалност", заяви през август турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, след като направи първите тестове на тунела. А вчера откри новото трасе на бляскава церемония в район Юскюдар на азиатския бряг на Истанбул. На откриването присъстваха редица държавници и министри, сред които японският премиер Шиндзо Абе и румънският му колега Виктор Понта, както и нашият транспортен министър Данаил Папазов и заместникът му Антон Гинев.
---------------------------------------
Част от товарите, които ще се движат между Европа и Азия по новия тунел под Босфора, ще преминават и през България. От това страната ни ще печели доста - не само от увеличаването на обема на пътните и жп такси, които ще плащат преминаващите камиони и влакове, но и от свързаните с превозите съпътстващи дейности - сервизна, търговия и пр.

Напук на оптимистичните очаквания обаче, транзитът на товари между азиатската част на Турция и Централна Европа през наша територия ще нараства бавно заради трагичното състояние на родната пътна и жп инфраструктура. Поради това до края на тази и през следващата година няма да има забележим ръст на жп транзита на стоки между Турция и Европа през България. Едва от средата на 2015 г., когато бъде завършена пълната рехабилитация на жп участъците Димитровград - Свиленград (65 км) и Септември - Пловдив (53 км) и скоростта на влаковете се вдигне, можем да разчитаме на по-сериозно увеличение на жп транзита на стоки. Превозът на товари с влакове по новия тунел под Босфора през България

ще нарасне чак след края на 2020 г.

когато бъде модернизирана и жп линията София - Септември, която е в отчайващо състояние. Затова тя е основен приоритет на транспортното министерство да осигури средства за обновяването й по новата ОП "Транспорт 2014-2020". От нея приоритетно ще се изгражда отсечката Елин Пелин-Белово, по която влаковете сега се движат най-бавно. След наводненията през 2005 г. там жп линията висеше във въздуха и дори след изграждането на подпорни стени скоростта е много ниска.

Транспортното министерство полага усилия и да осигури средства за модернизация на жп линията София-Драгоман (43 км) от новия инструмент на ЕК "Свързване на Европа". По него евентуално ще се финансира и жп участъкът Видин -Медковец, част от линията София - Видин, по която товарите от тунела под Босфора ще могат да поемат и на север през Дунав мост 2 към Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Полша и др. страни. Ако всичко това стане, след 7-8 години цялата 372-километрова жп линия между границите ни със Сърбия и Турция ще е модернизирана, вследствие на което ще очакваме и драстичен ръст на транзита между Европа и Турция. За да не ни избягват дотогава тотално товарите, редно е НКЖИ така да прави ремонтите на жп линиите, че да не прекъсва влаковото движение към Турция. Само така големи жп превозвачи като "ДБ Шенкер" и "Рейл карго" ще реализират плановете си да пуснат директни влакове от Германия и Австрия към Турция и обратно от догодина.

Значително увеличаване на автомобилния товаропоток през наша територия от и към новия тунел под Босфора се очаква през втората половина на 2014 г. Дотогава трябва да бъдат готови

двете големи отсечки от магистрала "Марица"

- Оризово - Димитровград и Димитровград - Харманли. Изграждането им трябваше да приключи до август 2013 г., но се забави - заради откритите археологически обекти и други причини, и срокът бе удължен съответно за юни и февруари 2014 г.

2 млн. души ще го ползват всеки ден

Критикуват Ердоган, че избърза с прерязването на лентата

"Мармарай" е първият от поредицата гигантски проекти, стартирани през 2004 г. от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Идеята за тунел под Босфора се лансира за пръв път през 1860 г. от султан Абдул Меджид, но така и не я реализира поради недостатъчни технически и финансови средства.

Проектът беше възобновен през 90-те години заради демографския бум в Истанбул, чието население се удвои от 1998 г. насам и достигна повече от 15 млн. души. С финансовата подкрепа на Японската банка за международно сътрудничество от 735 млн. евро, а по-късно и на Европейската инвестиционна банка първа копка на тунела бе направена през 2004 г. от консорциум от турски и японски компании. Днес общата стойност на проекта се оценява на 3 млрд. евро. С проекта "Мармарай", който ще бъде свързан с още 63 км новопостроени железопътни линии, властите искат да сложат край на страданията на над 2 млн. жители на Истанбул, които преминават ежедневно разстоянието между двата бряга на града.

Някои специалисти са скептични по отношение на обхвата на проекта, независимо че тунелът "Мармарай" не е толкова критикуван, колкото бъдещото 3-то летище в града, 45-километровият канал, паралелен на Босфора, или третият мост над протока. Специалистите осъждат тези проекти като доказателство за "фараонските" амбиции на премиера Ердоган. "Мармарай", който издържа трус от 9 по Рихтер, няма да започне да работи на 100% веднага. Ще трябват няколко години, за да бъде завършен напълно. Критици на Ердоган го критикуват, че бърза да пререже лентата заради местните избори през 2014 г. Камарата на инженерите и архитектите дори посъветва все още да не предприемат пътуване през "Мармарай", поради "съображение за сигурност". Кметът на Истанбул Кадир Топбаш напълно изключи възможността за такива съмнения и заяви, че тунелът е напълно безопасен.

Гробище на флотилия забави строежа му

По план работата по "Мармарай" трябваше да приключи за 4 г., но бе прекъсната, защото покрай тунела "изплуваха" истински съкровища. Най-голямото - уникално гробище на 30 византийски кораба. Това е най-голямата средновековна флотилия, известна до момента. Освен нея археолозите откриха още 40 000 древни предмета.

Разрешават до 100 км/ч

Цялостна дължина: 76,3 км
Тунели: 13,6 км
Подводна тръба: 1,38 км
Най-дълбока точка: 60,45 м
Наземни станции: 37
Подземни станции: 3
Междуградски станции: 8
Максимална скорост: 100 км/ч
Интервал: 2-10 мин.
Пътници за час в една посока: 75 000

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай