Сирия: Споразумението между Русия и САЩ е "победа"

Режимът е започнал да прехвърля химически оръжия и материали в Ливан и Ирак

Сирия: Споразумението между Русия и САЩ е "победа" | StandartNews.com

Дамаск. Правителството на Сирия приветства постигнатите договорености за химическите оръжия на режима, а министърът по въпросите за националното помирение на Сирия, Али Хайдар, нарече споразумението между Русия и САЩ „победа за Сирия", предаде АФП.

"От една страна, то помага на сирийците да се възстановят кризата, а от друга страна то помага да се избегне война срещу Сирия", заяви Хайдар.

"Това е победа за Сирия, която бе постигната благодарение на нашите руски приятели", добави той.

Сирийската опозиция настоява в Сирия да се въведе забрана не само за химическото оръжие, но и за въздушни удари и артилерийския обстрел, предаде „Ал Арабия".

Сирийската национална коалиция смята, че споразумението, достигнато на тридневни преговори в Женева между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров, е недостатъчно, за да се сложи край на страданията на сирийския народ.

Според опозиционния генерал Селим Идрис има данни, че режимът на Башар Асад прехвърля химически оръжия в Ливан и Ирак. "Вчера казах на нашите приятели да бъдат внимателни. Режимът наистина започна да прехвърля химически оръжия и материали в Ливан и Ирак. Опасяваме се, че режимът ще използва тези материали срещу цивилните граждани в Сирия и срещу опозиционните бойци", каза пред Би Би Си генералът.

По-рано френският министър на външните работи Лоран Фабиюс заяви, че достигнатото споразумение е само първата стъпка към мирното разрешаване на сирийския конфликт.

Франция е решена да продължи да настоява сирийският президент Башар Асад да бъде съден за военни престъпления, предаде АФП.

Публично Франция приветства споразумението, достигнато в събота в Женева, за елиминирането на смъртоносния химически арсенал на Асад до средата на 2014 година.

Но в Париж са разтревожени, че споразумението може да вдъхне легитимност на Асад, да усили неговия захват върху властта и да възпрепятства на действията за подсилване на опозиционната коалиция, която Франция подкрепя.
Дипломати казват, че това се отразява и в изявлението на външния министър Лоран Фабиюс, разпространено в отговор на споразумението в Женева.

Приветствайки го като „значителна стъпка напред", Фабиюс подчертава също, че следващите стъпки трябва да бъдат определени в зависимост от съдържанието на доклада на инспекторите на ООН, който трябва да бъде публикуван в понеделник. В него ще се съдържат изводите на експертите по химическо оръжие за атаката от 21 август в близост до Дамаск, отнела живота на стотици хора.

Френското социалистическо правителство недвусмислено подкрепи наказателните военни действия в отговор на това, което смята за повратен момент в гражданската война в Сирия. Фабиюс посочи, че очаква докладът на ООН да покаже, че режимът е виновен.

След кратка визита в Китай, в понеделник Фабиюс се очаква да се срещне със своя британски колега Уилям Хейг и американския държавен секретар Джон Кери, преди да се замине за Москва във вторник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай