Сирия обеща да сдаде зарина

Конгресът отложи гласуването за идния понеделник

Сирия обеща да сдаде зарина | StandartNews.com

Вашингтон. Военната акция срещу сирийския режим засега се отлага отново. Дамаск се съгласи да предостави контрола върху химическите си оръжия на международната общност, за да избегне нова война. Редица страни приветстваха предложението, но детайлите около изпълнението му до вчера останаха неясни.

Развръзката дойде в следобедните часове, след като сирийският външен министър Уалид Муалем, който бе на посещение в Москва, съобщи, че се е съгласил на предложението, отправено ден по-рано от Русия и САЩ. "Проведохме много ползотворен кръг преговори с руския външен министър Сергей Лавров вчера (понеделник) и той предложи инициатива, свързана с химическите оръжия. И вечерта ние се съгласихме на руската инициатива", каза Муалем. Това ще премахне основанията за американска агресия, добави той. По-късно и сирийският премиер Уаел ал Халки потвърди съгласието на Дамаск за инициативата, която ще "пощади сирийската кръв".

Все още няма почти никакви детайли как ще се осъществи планът. Лавров обясни, че се подготвя конкретно предложение, което ще бъде представено на всички заинтересовани страни, включително САЩ, под формата на "работен, специфичен, конкретен план". Лавров призна, че руската инициатива "не е изцяло руска", а се е родила след разговори със САЩ по време на Г-20.

Решението бе приветствано от всички световни лидери, но мнозина от тях реагираха със скептицизъм, че планът може наистина да се реализира, а не е просто блъф и печелене на време.

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди, че ако Дамаск предаде химическите оръжия, плановете за военно нападение срещу Сирия може да бъдат сложени на пауза. "Това е потенциално положително развитие, макар и да трябва да имаме едно наум за него. Трябва да кажа, че беше малко вероятно да се стигне дотук без сериозна военна заплаха за решаване на въпроса с употребата на химически оръжия в Сирия", заяви Обама в интервюто за Си Ен Ен.
Заради пробива бе отложено за понеделник и гласуването в Сената за военна операция.

Скептицизъм за дипломатическото разрешаване на сирийския въпрос прояви и външната министърка на ЕС Катрин Ащън. "Изучаваме предложението с интерес. Приветстваме всяко предложение, което може да намали насилието в Сирия. Готови сме да помогнем за мирния процес, но трябва първо да се запознаем подробно с предложението и да разберем дали то е сериозно и може да бъде приложено", заяви говорител на Ащън.

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази надеждата, че ще последват действия след предложението на Русия и че то не се прави единствено за да се спечели време.

Британският премиер Дейвид Камерън също коментира, че това ще бъде голяма стъпка напред, стига планът да се окаже реален.

Китай и Иран също реагираха положително. "Ислямската република Иран приветства положително руската инициатива, която цели да предотврати всяко чуждестранно военно действие срещу Сирия", заяви говорител на иранското външно министерство.

"Приветстваме и подкрепяме предложенията на руската страна", посочи и говорител на китайското дипломатическо ведомство.

Против споразумението се изказаха само сирийските бунтовници. "Последният призив на (руския външен министър Сергей) Лавров е политическа маневра, която е част от безполезните опити за печелене на време и която няма да доведе до нищо, освен още смърт и разрушения за сирийския народ", се казва в комюнике на опозицията.
Франция също приветства плана и пое инициативата да внесе в ООН резолюция, изискваща Сирия да предаде химическите оръжия или да бъде заплашена от военни действия. Външният министър Лоран Фабиус обяви, че резолюцията ще е основана на пет точки и ще изисква Сирия "да извади на светло" програмата си за химически оръжия. Резолюцията ще настоява още да се установят международни инспекции в Сирия и контрол върху унищожаването на химическите оръжия.

Дори планът да бъде приет от всички, разоръжаването ще е трудна задача, коментираха запознати. Експертите казват, че ще отнеме месеци да се открият и обезопасят сирийските химически оръжия и години, за да бъдат унищожени - а винаги ще съществува възможността някои да останат.

И Мишел не искала война срещу Дамаск

Първата дама на САЩ Мишел Обама не подкрепя съпруга си в стремежа му да получи подкрепа за военен удар срещу Сирия в отговор на химическите атаки. Това сподели самият президент Барак Обама в интервюта за няколко телевизии в понеделник.

"Ако говорите с членовете на моето собствено семейство, или Мишел, ще видите, че те са много предпазливи и подозрителни за всякакви действия", посочва Обама. "Ако питате Мишел дали искаме да бъдем въвлечени в нова война, отговорът ще е "не", казва Обама.

Междувременно социологически проучвания показват, че рейтингът на президента пада главоломно заради желанието му за война срещу Сирия. Едва 40% от американците подкрепят външната политика на президента на САЩ Барак Обама, а 57% от тях я определят като неуспешна. По най-острия въпрос за Сирия едва 31% от анкетираните подкрепят политиката на президента, а 63% са недоволни от нея.

Рияд пуска по Асад главорези

Саудитска Арабия е изпратила близо 1300 осъдени на смърт в Сирия да се бият срещу войските на Башар Асад, пише в. "Ю Ес Ей тудей", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според вестника още през април т.г. саудитското вътрешно министерство е предложило на 1239 затворници със смъртна присъда да бъдат помилвани, а семействата им да получават месечно парично възнаграждение в замяна на участието им в бойните действия в Сирия. Вестникът пише, че сред затворниците, които са били пратени да се бият с режима на Асад, има граждани на Афганистан, Египет, Ирак, Йемен, Йордания, Кувейт, Пакистан, Сирия, Сомалия и Судан. Всички те са имали издадени смъртни присъди в Саудитска Арабия за убийство, изнасилване или наркотрафик. Използването на затворници не е нова тактика - неотдавна се появиха слухове, че Асад ще използва именно такива за жив щит срещу евентуален удар.

Хюман Райтс Уоч сигурна във вината на режима

Доказателствата показват категорично, че сирийските правителствени сили са отговорни за атаката с отровен газ, убила над 1400 души край Дамаск. Това съобщи базираната в САЩ правозащитна организация "Хюман Райтс Уоч", цитирана от Ройтерс.

Заключението й е след анализ на разкази на очевидци, информация за вероятния източник на нападението, останки от използваните оръжия и медицински досиета на жертвите. Доказателствата, отнасящи се до типа ракети и установки, използвани при атаките, категорично показват, че това са оръжейни системи, за които се знае и е документирано, че са притежавани и използвани само от въоръжените сили на сирийското правителство, се казва в документа. "Хюман Райтс Уоч" и оръжейни експерти не се документирали опозиционните сили да притежават 140 и 330-милиметрови ракети, които са използвани в атаката, или съответните им установки", посочва още организацията.

Мисията невъзможна

Всяко споразумение със Сирия да предаде химическите си оръжия посред хаотична гражданска война би било трудно за налагане от инспекторите. Унищожаването им пък вероятно ще отнеме години, предупреждават американски официални представители и експерти, цитирани от Ройтерс.

Сирия не е подписала международния договор за забрана на химическите оръжия и се смята, че има големи запаси от нервнопаралитичните газове зарин, иприт и VX. Използването на химически оръжия е забранено с договор от 1925 г., по който Дамаск е страна. Ликвидирането на сирийските складове с химически оръжия - за които се смята, че са разпръснати на десетки места - би било трудно, както и защитаването на оръжейните инспектори от насилие. "Това е добра идея, но трудна за реализиране", заяви американски служител, пожелал анонимност. "По средата сме на брутална гражданска война, в която сирийският режим избива собствения си народ. Мисли ли някой, че те изведнъж ще спрат убийствата, за да позволят на инспекторите да отнесат всички химически оръжия на сигурно място и да ги унищожат?", пита служителят.

Ейми Смитсън, експерт по ядрените, биологичните и химическите оръжия в центъра "Джеймс Мартин" за изследвания на неразпространението, заяви, че липсата на точни данни за сирийския инвентар от химически оръжия ще затрудни проверките. Тя посочи годините на игра на котка и мишка между оръжейните инспектори на ООН и Саддам Хюсеин, тогавашния президент на съседен Ирак, като пример какво може да стане в Сирия. "Макар че Асад контролира химическите складове, те са били предислоцирани с времето", казва друг американски служител. "Сигурността и предислоцирането на тези оръжия при променливата ситуация на терена, докато опозиционните сили се бият, може да представлява проблем". Според еспертите ще отнеме месеци да се открият и обезопасят сирийските химически оръжия, и години, за да бъдат унищожени, като винаги ще съществува възможността някои да останат.

Дел Понте: Вече няма добри и лоши

Карла дел Понте, член на разследващата комисия на ООН относно нарушенията на правата на човека в Сирия, коментира, че в арабската страна вече "няма добри и лоши, всички са лоши". "Правителствените сили и бунтовниците извършват еднакво невъобразими и сериозни престъпления. Не съм виждала такива мъчения дори по време на конфликта на Балканите", добави тя. "Военна интервенция в Сирия ще предизвика повече жертви и ще направи трудно намирането на политическо решение на кризата. Преговорите са единственото възможно решение за сирийците", каза още Дел Понте пред Франс Прес.

Кадрите от атаката били фалшифицирани

Нови доказателства за фотографиите и видеоматериалите с жертви на предполагаемите химически атаки в предградията на Дамаск от 21 август са били представени на заседание на Съвета на ООН по правата на човека. Снимките и видеозаписите се оказали фалшифицирани, твърди руското министерство на външните работи. "На брифинга бяха показани убедителни доказателства за това, че видеата и снимките на жертвите на химически атаки в предградия на Дамаск от 21 август са били изфабрикувани по-рано. На аудиторията бяха демонстрирани показанията на многочислени свидетели, единодушно твърдящи, че именно бойците на сирийската опозиция са използвали химическо оръжие в района на Източна Гута", се казва в съобщение на министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай