Сирия дава химическите си оръжия под международен контрол

Сирия дава химическите си оръжия под международен контрол | StandartNews.com

Дамаск. Сирия приема предложението на Русия да даде химическите оръжия под международен контрол, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на сирийския външен министър Уалид Муалем.

„Вчера проведохме много ползотворни преговори с външния министър на Русия Сергей Лавров и той предложи инициатива за химическите оръжия. Вечерта постигнахме съгласие по инициативата", заявил е министър Муалем.

Той е подчертал, че Сирия е дала съгласието си, защото то ще „премахне основанията за американската агресия".

От своя страна ръководителят на комисията по международните въпроси към руската Държавна дума Алексей Пушков обяви, че съгласието на сирийските власти да предадат химическото оръжие под международен контрол не представлява признание на президента Башар Асад, че разполага с такова оръжие.

„Съгласявайки се с предложението на Русия, правителството на Сирия не признава наличие на химически оръжия. Логиката на сирийските власти е ясна - ситуацията е стигнала до опасност от военен удар. Със своите действия Асад спасява страната от заплахата за разрушения", обясни Пушков.

Президентът на САЩ Обама приветства вчерашното предложение на Русия, създавайки първата възможност за политическо уреждане на кризата, откакто стотици цивилни бяха убити при нападение в предградие на Дамаск миналия месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай