Ще се помири ли Уол Стрийт с Обама

Ще се помири ли Уол Стрийт с Обама  | StandartNews.com

Ню Йорк. Уол Стрийт заложи на Ромни и изгуби. Сега финансовия сектор се изправя пред перспективата за още по-тежки регулации, след като старият американски президент спечели втори мандат и трябва да изгради по-добри връзки с Белия дом, пише Ройтерс.

Обама изгуби подкрепата на банкерите, след като през 2010 г. прие закона „Дод-Франк“ за реформата на финансовия сектор, който предвижда редуциране на рисковете, които поемат банките, и по-голяма защита на потребителите. Промените излязоха скъпо на финансовия сектор и се отразиха сериозно на печалбата на банките.

Демократът Обама открито изрази отвращението си от „тлъстите банкери“, които „нищо не схващат“. „Той ще продължи да затяга регулациите, да демонизира и клевети бизнеса, да харчи, да налага данъци и така нататък“, коментира Дик Ковачевич, бивш главен изпълнителен директор на Wells Fargo и привърженик на републиканеца Мит Ромни, който изгуби президентската надпревара.

Уол Стрийт се изправи на нокти и заради победата на сенатора Елизабет Уорън в щата Масачузетс, която настоява за въвеждането на още регулации за финансовия сектор и допълнително затягане на защитата за потребителите на банкови кредити. Благодарение на Уорън беше създадено Бюрото за защита на потребителите на финансови услуги.

"Мисля, че победата на Обама и Елизабет Уорън ще доведе до по-добра отчетност и по-строга регулация на Уол Стрийт”, коментира Крис Тоби, който консултира редица пенсионни фондове в Щатите.

„През 2008 г. аз гласувах за Обама, но за мен е очевидно, че Ромни ще се справи по-добре с проблемите, пред които се изправяме“, каза Скот Сперлинг, съпрезидент на частната инвестиционна компания Thomas H Lee Partners.

Подкрепата на финансовия сектор за републиканеца Мит Ромни намери и финансово изражение. Индустрията дари 20 млн. долара за кампанията на Ромни и само 6 млн. за тази на Обама, докато през 2008 г. беше точно обратното.

Банковите лобисти вече насочват вниманието си към ключовите регулации, които се очаква Барак Обама да се опита да прокара през втория си мандат. Те освен това ще продължат да атакуват правилото Волкър, според което банките не могат да „играят“ рисково на финансовите пазари дори със собствени пари, и законодателното изменение Дърбин, с което се ограничи размерът на таксите, които банкит емогат да налагат на търговците за обработката на трансакциите с кредитни карти.

Уол Стрийт ще получи своя шанс да се сдобри с Барак Обама и да повлияе на политиката му, тъй като през новия мандат на американския президент се очаква да се оттеглят ключови политически фигури. Един от тях е сегашният финансов министър Тимъти Гайтнър, като за неговия пост се спряга името на Джак Лю, бивш банкер от Ситигруп.

„Надявам се Барак Обама да сложи на този пост някой, който добре разбира фискалните проблеми и който да води преговорите за фискалната реформа“, коментира Шийла Беър, бивш председател на Federal Deposit Insurance Corp.

Вероятно ще се търси и заместник на председателя на федералния резерв Бен Бернанке, който също съобщи, че възнамерява да се оттегли от поста след изтичането на мандата му в началото на 2014 г., посочва още Ройтерс, цитирана от Investor.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай